Διαδρομή 6

Από το Μπαντ Χόμπουργκ στο Ρέγκενσμπουργκ

Στην επόμενη διαδρομή μας, διασχίζουμε τον Νότο της Γερμανίας, βλέποντας μοναδικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συναντούμε το μεγαλύτερο ρωμαϊκό οικοδόμημα στο Μπαντ Χόμπουργκ, ταξιδεύουμε στο ορυχείο του Μέσελ και κάνουμε μία επίσκεψη στο Ρέγκενσμπουργκ, τη μεγαλύτερη διατηρητέα μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας.

Το ταξίδι μας αρχίζει στο Μπαντ Χόμπουργκ της Έσσης. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι Ρωμαίοι πριν από 1.900 χρόνια, για να χτίσουν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της ιστορίας τους ανάμεσα στο Κόμπλεντς και το Ρέγκενσμπουργκ, το ραιτικό Λίμες. Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο μήκους 550 χιλιομέτρων, ένα αριστούργημα της μηχανικής και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2005. Με το Λίμες η ακμάζουσα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήθελε να προστατευθεί από «βάρβαρες» γερμανικές φυλές στα βόρεια σύνορά της. Τον 19ο αιώνα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια υπολείμματα των οχυρωματικών έργων. Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα από τα ρωμαϊκά στρατόπεδα του Λίμες, το κάστρο Ζάαλμπουργκ στο Μπαντ Χόμπουργκ. Η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ρωμαϊκό κτήριο, είναι το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό εκ νέου ανακατασκευασμένο ρωμαϊκό κάστρο παγκοσμίως.

Στο πεδίο απολιθωμάτων Μέσελ βλέπουμε τον κόσμο, όπως θα ήταν στους προϊστορικούς χρόνους. Είναι ό,τι απέμεινε από μία ηφαιστειογενή λίμνη με ιστορία 47 εκατομμυρίων ετών. Άλλοτε περιστοιχιζόταν από τροπικό δάσος, σήμερα είναι ένας μοναδικός χώρος απολιθωμάτων από την Ηώκαινο εποχή: Έχουν ανακαλυφθεί 30.000 ευρήματα - μεταξύ αυτών και κόκαλα από 40 είδη θηλαστικών. Καμία άλλη ανασκαφή απολιθωμάτων δεν έχει αποφέρει τόσα ευρήματα. Προϊστορικές νυχτερίδες, ιππάρια –οι πρόγονοι του σημερινού αλόγου- και κροκόδειλοι συνέβαλλαν στον να ενταχθεί το πεδίο απολιθωμάτων Μέσελ ήταν στη σχετική λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1995. Αποτελεί μάλιστα το πρώτο φυσικό μνημείο στη Γερμανία που εντάχθηκε σε αυτή.

Προχωρώντας μιάμιση ώρα προς Ανατολάς συναντούμε το Ανάκτορο και τους κήπους του Βύρτσμπουργκ. Το Ανάκτορο χτίστηκε στην περίοδο 1720-1744 ως επισκοπικό μέγαρο υπό την επίβλεψη του νεαρού αυλικού αρχιτέκτονα Βαλτάσαρ Νόϊμαν. Μερικοί από τους καλύτερους αρχιτέκτονες, γλύπτες και ζωγράφοι της εποχής έφτασαν από το εξωτερικό για να συνεργαστούν μαζί του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό μέγαρο σε μπαρόκ ρυθμό. Τα αριστουργήματα νωπογραφίας στην οροφή πάνω από το κλιμακοστάσιο και οι τοιχογραφίες στην Αυτοκρατορική Αίθουσα φέρουν την υπογραφή του Βενετσιάνου καλλιτέχνη Τζιοβάνι Μπατίστα Τιέπολο. Από το 1981 το αρχιτεκτονικό σύνολο του Ανακτόρου και του κήπου εντάσσεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επόμενος σταθμός, εκατό χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, είναι η Βαμβέργη. Το 1007 ο Ερρίκος ο Β’, επικεφαλής της «Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» έκανε την πόλη έδρα του, φιλοδοξώντας να τη μετατρέψει σε «νέα Ρώμη». Έτσι χτίστηκε μία πόλη-πρότυπο, η οποία όμως δεν μιμείται τη Ρώμη, αλλά ακολουθεί δικό της σχεδιασμό: στα άκρα ενός νοητού σταυρού οικοδομούνται τέσσερις εκκλησίες, στο κέντρο ο καθεδρικός ναός. Εκεί βρίσκεται το πιο φημισμένο σύμβολο της πόλης: ο ιππέας της Βαμβέργης, λαξευμένος σε πέτρα, έργο του 13ου αιώνα- ένας φόρος τιμής στον Ερρίκο τον Β’ και τη σύζυγό του, η σορός των οποίων έχει ενταφιαστεί στον ναό. Το 1993 η παλιά πόλη της Βαμβέργης ανακηρύχθηκε παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Σε αυτήν εντάσσονται το δημαρχείο, που περιβάλλεται από τον ποταμό Ρέγκνιτς, καθώς και το παλαιό επισκοπικό μέγαρο.

70 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαμβέργη βρίσκεται το νεότερο γερμανικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: η όπερα του κόμη στο Μπάϊρόϊτ, που εντάχθηκε στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ στις 30 Ιουνίου 2012. Κατασκευάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1750. Σήμερα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια θεάτρων του 18ου αιώνα στην Ευρώπη. Ο εσωτερικός διάκοσμος θεωρείται μοναδικός, καθώς περιλαμβάνει γύψινα διακοσμητικά στοιχεία, εντυπωσιακά σκηνικά και σκαλιστά μπαρόκ θεωρεία.

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2006 αποτελεί ο επόμενος σταθμός, δύο ώρες προς τα νοτιοανατολικά: η παλιά πόλη του Ρέγκενσμπουργκ με το Στατάμχοφ. Εδώ θα συναντήσουμε σχεδόν χίλια μνημεία- ιστορικές μαρτυρίες από την εποχή του μεσαίωνα- όπως τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, στα πρότυπα γαλλικών καθεδρικών ναών της εποχής, καθώς και πολλές κατοικίες της τότε άρχουσας τάξης. 1800 χρόνια ιστορίας μετράει η παλιά πόλη του Ρέγκενσμπουργκ. Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο οικιστικό σύνολο του μεσαίωνα σε όλη τη Γερμανία.