Διαδρομή 4

Από το Μπίνγκεν στο Έσεν

Η τέταρτη διαδρομή μας, στη δυτική Γερμανία, μας οδηγεί στο πρώτο γερμανικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς: τον καθεδρικό του Άαχεν. Αυτός αποτελεί, από το 1978, το πρώτο πολιτιστικό μνημείο στη λίστα των γερμανικών μνημείων της UNESCO. Θα συναντήσουμε επίσης ένα ακόμη σημαντικό θρησκευτικό οικοδόμημα: τον καθεδρικό της Κολωνίας.

Η διαδρομή μας ξεκινά στο Μπίνγκεν, μία μικρή πόλη μέσα στον ιδιαίτερο τόπο της Άνω κοιλάδας του Μέσου Ρήνου. Η μήκους περίπου 65 χλμ. Η κοιλάδα από το Μπίνγκεν μέχρι το Κόμπλεντς αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς από το 2002. Το ποταμόπλοιο είναι ο ιδανικός τρόπος για να θαυμάσει κανείς την περιοχή, όπως επίσης και τα μονοπάτια πεζοπορίας Ραϊνμπουργκενβέγκ και Ράινσταϊγκ. Η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης και ένας μεγάλος αριθμός κάστρων και φρουρίων δίπλα στους πλούσιους αμπελώνες της κοιλάδας οδήγησαν σε τουριστική άνθηση ήδη από το 18ο αι. Ο Ρήνος καθιερώθηκε ως ένας διάσημος ρομαντικός προορισμός. Σύμβολο του ποταμού είναι και ο απόκρημνος βράχος της Λόρελαϊ. Εκεί, σύμφωνα με το θρύλο, είχαν ναυαγήσει πολλά καράβια εξαιτίας της όμορφης γοργόνας που καθόταν πάνω του. Σήμερα ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μία βαρκάδα στο υπέροχο τοπίο της κοιλάδας ξεκουράζει τον επισκέπτη, ο οποίος απολαμβάνει υπό τους ήχους του νερού και της φύσης τα φρούρια, τα κάστρα και τα μικρά χωριουδάκια με τους αμπελώνες στις όχθες.

Η άνω κοιλάδα του Μέσου Ρήνου τελειώνει στο Κόμπλεντς, στο Ντόιτσες Εκ, όπου ο Μόζελ εκβάλλει στο Ρήνο. Ο καλύτερος τρόπος για να αγναντεύσει κανείς το τοπίο είναι το τελεφερίκ του Κόμπλεντς. Αν και το τελεφερίκ δεν συγκαταλέγεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, δεν πρέπει να παραλείψει κανείς μία διαδρομή με προορισμό το φρούριο Ερενμπράιτσταϊν μέσα στις γυάλινες καμπίνες του πάνω από το Ρήνο.

Επόμενος προορισμός μας είναι δύο κάστρα, 100 χλμ μακριά κατά μήκος του Ρήνου: το Αουγκούστουσμπουργκ και το Φάλκενλουστ στο Μπρυλ. Τα δύο πιο πρώιμα δείγματα Ροκοκό στην αρχιτεκτονική κάστρων της Γερμανίας ανακηρύχθηκαν σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1984. Την τεχνοτροπία του ροκοκό εισήγαγε από τη Γαλλία ο ηγεμόνας και αρχιεπίσκοπος Κλέμενς Αουγκούστ το 1725. Για το την κατασκευή του Αουγκούστουσμπουργκ συνεργάστηκαν Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, γλύπτες και τεχνίτες. Ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε για καιρό ως χώρος εκδηλώσεων του Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Επόμενος σταθμός, λίγο πιο πέρα, ο καθεδρικός της Κολωνίας, παγκόσμια κληρονομιάς από το 1996. Μετά την αποπεράτωσή του αποτέλεσε μέτρο σύγκρισης για κάθε μεγάλο εκκλησιαστικό αρχιτεκτόνημα. Ο καθεδρικός της Κολωνίας κατέχει την πρωτιά σε αρκετούς τομείς. Αποτελεί το πιο χρονοβόρο οικοδομικό έργο στη Γερμανία, με 632 χρόνια εργασιών. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1880, καμπαναριά ύψους 157 μέτρων τον καθιέρωσαν ως το ψηλότερο κτήριο του κόσμου.

Ένα εξίσου χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Βόρειας. Ευρώπης μας περιμένει στο Άαχεν, μία ώρα δυτικά της Κολωνίας. Ο καθεδρικός της πόλης είναι το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη Γερμανία. Ο Καρλομάγνος ονειρευόταν στα τέλη του 8ου αι. να ιδρύσει μία Νέα Ρώμη. Για το λόγο αυτό διέταξε την ανέγερση ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, το οποίο συνδέει την ανατολικορωμαϊκή-βυζαντινή με τη δυτικορωμαϊκή-αρχαία τεχνοτροπία. Περισσότερες από 30 τελετές στέψης πραγματοποιήθηκαν στο ναό. Ο κολοσσιαίος, οκταγωνικός τρούλος συναρπάζει μέχρι και σήμερα τους επισκέπτες. Μην ξεχάσετε όμως να επισκεφθείτε το μουσείο απέναντι με τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς!

Μοντέρνα αντίστιξη στον καθεδρικό του Άαχεν είναι το ορυχείο Τσολφεράιν στο Έσεν, 125 χλμ. βορειοδυτικά. Το παλιό λιθανθρακωρυχείο, τελευταίος σταθμός στη διαδρομή μας, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 2001. Με μία μεγάλη δόση αυταρέσκειας χαρακτηρίστηκε «το ομορφότερο ορυχείο του κόσμου». Δικαιολογείται βέβαια, αφού οι αρχιτέκτονες του Μπάουχαους, Φριτς Σουπ και Μάρτιν Κρέμερ, σχεδίασαν εκεί μεταξύ 1927 και 1932 εντυπωσιακά κτίσματα. Στο ορυχείο Τσολφεράιν εξόρυσσαν και επεξεργάζονταν άνθρακα για 135 χρόνια. Η ονομασία Τσολφεράιν (μτφ. τελωνειακή ένωση) παρέπεμπε στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που σχηματίστηκε το 1834 ανάμεσα σε 14 γερμανικά κρατίδια με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Το ορυχείο Τσολφεράιν και η εκμετάλλευση του άνθρακα σηματοδότησε μία μακρά περίοδο ευμάρειας σε ολόκληρη την περιοχή του Ρουρ. Το «παροπλισμένο» σήμερα ορυχείο είναι ένα βιομηχανικό σύμβολο εκείνης της εποχής. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού.

 

Μπίνγκεν

65 χλμ.

Κόμπλεντς

97 χλμ.

Μπρυλ

20 χλμ.

Κολωνία

71 χλμ.

Άαχεν

128 χλμ.

Έσεν