Διαδρομή 3

Από το Χιλντεσχάιμ στο Άιζεναχ

Η τρίτη διαδρομή μας κυριαρχείται από θησαυρούς της πίστης, που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και θησαυρούς της γης, οι οποίοι λιγόστεψαν κατά την ίδια περίοδο.

Ξεκινάμε από το Χιλντεσχάιμ στη νότια Κάτω Σαξονία. Στη γοητευτική πανεπιστημιούπολη δύο αριστουργήματα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής ανακηρύχθηκαν ταυτόχρονα το 1985 σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: ο καθεδρικός ναός και η βασιλική του Αγίου Μίκαελ μαζί με καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Τη βασιλική του ναού, ένα στιβαρό κτίσμα με στρογγυλά και γωνιώδη καμπαναριά, αποκαλούν οι ντόπιοι και απλά «ουράνιο κάστρο». Δεσπόζει από το 1022 στην παλιά πόλη. Μοναδικό στοιχείο στο εσωτερικό της είναι ένας μνημειώδης πίνακας μήκους 30 μέτρων στην ξύλινη οροφή, ο οποίος απεικονίζει το γενεαλογικό δέντρο του Χριστού. Στον κτισμένο το 1061 καθεδρικό ναό του Χιλντεσχάιμ διατηρείται ένας καλλιτεχνικός θησαυρός από χαλκό. Ο καθεδρικός εμφανίζει ιδιαιτερότητες όμως και στο εξωτερικό του: μια τριανταφυλλιά -χιλίων ετών σύμφωνα με την παράδοση- βρίσκεται εκεί. Θεωρείται σύμβολο του Χιλντεσχάιμ και έχει γεννήσει πολλούς μύθους. Ένας κάτοικος του Χιλντεσχάιμ θα έχει πολλά να σας πει γι’ αυτούς!

Από την θρησκεία θα περάσουμε όμως στην επιστήμη, φτάνοντας στο εργοστάσιο Φάγκους στο Άλφελντ. Το εργοστάσιο υποδημάτων σχεδιάστηκε το 1911 από τον Βάλτερ Γκρόπιους, μένοντας στην ιστορία ως το πρώτο μοντέρνο βιομηχανικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του κόσμου. Τα διαμπερή εργαστήρια του εργοστασίου, φτιαγμένα από γυαλί, συνθέτουν μία ανάλαφρη και κομψή εικόνα. Ο Γκρόπιους ήθελε να διαμορφώσει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον από κοινωνική σκοπιά. Αυτό βοήθησε όμως και τον βιομήχανο Καρλ Μπένσαϊντ, αφού ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στο εργοστάσιό του μειώθηκε. Το εργοστάσιο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2011.

Επόμενος προορισμός το Χιλντεσχάιμ στη νότια Κάτω Σαξονία. Στη γοητευτική πανεπιστημιούπολη δύο αριστουργήματα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής ανακηρύχθηκαν ταυτόχρονα το 1985 σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: ο καθεδρικός ναός και η βασιλική του Αγίου Μιχαήλ με τους καλλιτεχνικούς τους θησαυρούς. Τη βασιλική του ναού, ένα στιβαρό κτίσμα με στρογγυλά και γωνιώδη καμπαναριά, αποκαλούν οι ντόπιοι «ουράνιο κάστρο». Δεσπόζει από το 1022 στην παλιά πόλη. Μοναδικό στοιχείο στο εσωτερικό της είναι ένας μνημειώδης πίνακας μήκους 30 μέτρων στην ξύλινη οροφή, ο οποίος απεικονίζει το γενεαλογικό δέντρο του Χριστού. Στον κτισμένο το 1061 καθεδρικό ναό του Χιλντεσχάιμ διατηρείται ένας χάλκινος καλλιτεχνικός θησαυρός. Ο καθεδρικός έχει ιδιαιτερότητες όμως και εξωτερικά: μια τριανταφυλλιά χιλίων ετών -σύμφωνα με την παράδοση. Θεωρείται σύμβολο του Χιλντεσχάιμ και έχει γεννήσει πολλούς μύθους. Ένας κάτοικος του Χιλντεσχάιμ θα έχει πολλά να σας πει γι’ αυτούς!

Για να θαυμάσει κανείς θησαυρούς από την προβιομηχανική εποχή, αρκεί να επισκεφτεί το Γκόσλαρ. Το άλογο του ιππότη Ραμ λέγεται ότι περίμενε στην ερημιά τον αφέντη του και σκαλίζοντας με τις οπλές του αποκάλυψε μία φλέβα με μετάλλου. Η παλιά αυτοκρατορική πόλη του Γκόσλαρ ζούσε κυρίως από τα μεταλλεία πάνω από 1000 χρόνια. Στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του μεταλλείου στο Ράμελσμπεργκ στέκουν ακόμη από τον 10ο αι. οι χωμάτινοι λόφοι από την εποχή των ορυχείων. Το πόσο συνέβαλε ο πλούτος της γης στην ευμάρεια του Γκόσλαρ φαίνεται στα μεγαλοπρεπή κτίσματα της παλιάς πόλης, όπως το γοτθικό δημαρχείο ή το εμπορικό κτίσμα Κάισερβορτ. Τ0 2010 προστέθηκε στην Παγκόσμια Κληρονομιά του Γκόσλαρ και το σύστημα διαχείρισης υδατικών πόρων του Όμπερχαρτς, καθότι χωρίς ενέργεια -μέσω του νερού- δεν θα υπήρχαν τα ορυχεία. Το περίτεχνο δίκτυο ύδρευσης του 13ου αι. αποτελείται από 107 λιμνούλες, αυλάκια 310 χλμ. και ρυάκια 31 χλμ. Όλα αυτά κάνουν το σύστημα διαχείρισης υδατικών πόρων του Όμπερχαρτς το μεγαλύτερο σύστημα παροχής ενέργειας της προβιομηχανικής εποχής παγκοσμίως.

Όπως το Γκόσλαρ, έτσι και το Κβέντλινμπουργκ, που βρίσκεται 60 χλμ., ανατολικότερα είναι μία από τις σημαντικές πόλεις που ίδρυσαν οι άρχοντες της δυναστείας των Οθώνων. Στο βουνό υψώνεται ένα κάστρο. Εκεί ο βασιλιάς Χάινριχ Α’ έθεσε τα θεμέλια της εκκλησίας του Αγίου Σερβάτιους, η οποία εγκαινιάστηκε το 1129. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής και αποτελεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από το 1994. Το ίδιο και η παλιά πόλη του Κβέντλινμπουργκ, όπου δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανένα αυτοκίνητο. Τα 1300 περίπου ξυλόδετα σπίτια, ηλικίας έως και 6 αιώνων, την καθιστούν τη μεγαλύτερη σε έκταση μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας. Το μεσαιωνικό γαλήνιο σκηνικό με τα καφέ και τα μικρά μαγαζιά προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο.

Ο τελευταίος σταθμός μας βρίσκεται 3 ώρες νοτιοδυτικά, στο Άισεναχ. Εδώ βρίσκουμε το Βάρτμπουργκ, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1999. Με αυτό το ιστορικό κάστρο συνδέεται πρώτα απ’ όλα το όνομα του Μαρτίνου Λούθηρου. Αφού αφορίστηκε από τον Πάπα και περιφρονήθηκε από το βασιλιά βρήκε τελικά καταφύγιο το 1521 -ως Γιούνκερ Γιοργκ- στο Βάρτμπουργκ. Η μετάφραση της Κ. Διαθήκης από τα ελληνικά στα γερμανικά σε 11 μόλις εβδομάδες αποτελεί ένα θεολογικό θησαυρό. Οι αίθουσες του κάστρου όπου διέμενε ο Λούθηρος στο Βάρτμπουργκ καθιερώθηκαν ήδη λίγο μετά το θάνατό του το 1546 ως προσκυνηματικό μνημείο και τουριστικός προορισμός.