Οκτώ ερωτήσεις

Χορστ Κράκε, ξεναγός στον προϊστορικό οικισμό Ουντερούλντινγκεν

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ τους λιμναίους οικισμούς;

Βλέποντας αυτές τις προϊστορικές κατοικίες στις πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, διαπιστώνετε ότι έχουν διασωθεί στις λίμνες και σε βαλτώδεις εκτάσεις των Άλπεων, και μάλιστα σε απρόσμενα καλή κατάσταση, ίχνη πολιτισμών που αριθμούν 3.000 με 6.000 χρόνια ζωής. Το γνήσιο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται βέβαια στον βυθό της λίμνης και δεν είναι επισκέψιμο. Αλλά οι 23 προϊστορικές κατοικίες που έχουμε ανακατασκευάσει στο μουσείο του Ουνερντούλινγκεν, ακολουθώντας πιστά όλες τις νεότερες επιστημονικές μελέτες, δίνουν την εικόνα της καθημερινότητας για τους αγρότες, ψαράδες, εμπόρους και χαλκοποιούς που ζούσαν κάποτε εδώ.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Οι ζωηρές ξεναγήσεις που γίνονται στο μουσείο προϊστορικών οικισμών Ουντερούλντινγκεν.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Η πίσω ταράτσα στον ανακατασκευασμένο οικισμό από την εποχή του χαλκού μας προσφέρει μία υπέροχη γενική άποψη στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα από τις όχθες της λίμνης, μερικά από τα οποία είχαν χιλιάδες χρόνια ζωής και βρέθηκαν στα χέρια των επιστημόνων. Πιο συναρπαστικά ακόμα φαντάζουν τα μυστικά που κρύβουν κάποια από τα ευρήματα αυτά. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο επισκέπτης έχει την ησυχία του για να εξερευνήσει τη λίμνη. Ειδικά το φθινόπωρο ο καιρός παραμένει ήπιος και οι λιακάδες μπορεί να κρατήσουν μέχρι τον Οκτώβριο.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Υπάρχει πλήρες χρονολόγιο για το Ουντερούλντινγκεν, το οποίο απεικονίζει παραστατικά την πορεία ενός μικρού χωριού που αριθμεί 10.000 χρόνια ιστορίας. Επιπλέον οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα από τα κυριότερα ευρήματα από την εποχή του χαλκού, στο λιμάνι του χωριού. Εκεί υπάρχει ένα εξοχικό περίπτερο με πληροφορίες για την πορεία των υποβρύχιων ανασκαφών και τη σημασία των προϊστορικών οικισμών.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Τα ψάρια της λίμνης σε διάφορες συνταγές, για παράδειγμα κορήγονοι καπνιστοί.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Τον καθεδρικό ναό του Άαχεν.

Ο Χορστ Κράκε

έχει πάθος με την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, το Ουντερούλντινγκεν.

Ο ίδιος έχει εκπαιδευθεί ως μάγειρας, αλλά εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται στο μουσείο των προϊστορικών οικισμών του Ουντερούλντινγκεν ως ξεναγός.