Οκτώ ερωτήσεις

Γκέοργκ Κίρχμαϊερ, ιερέας της εκκλησίας του Βις

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ την εκκλησία του Βις;

Αυτό που μας χάρισαν τα δύο αδέρφια- αρχιτέκτονες, ο Γιόχαν Μπάπτιστ και ο Ντομίνικους Τσίμερμαν, είναι ροκοκό στην πιο ωραία εκδοχή του. Όποιος επισκέπτεται λοιπόν αυτήν την εκκλησία-προσκύνημα, θα έπρεπε να έχει και τον χρόνο να απολαύσει αυτό το αριστούργημα. Κεντρική μορφή του ναού είναι «ο Λυτρωτής» όπως τον ονομάζουμε, κοντά στην Αγία Τράπεζα. Ήταν άλλωστε και η αφορμή για την ίδρυση του ναού τον 18ο αιώνα.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Πάνω απ’ όλα είμαι εξομολογητής και ιερέας. Βλέπω λοιπόν στην εκκλησία του Βις κυρίως ως χώρο λειτουργίας και προσκυνήματος. Δευτερευόντως αισθάνομαι και ευγνωμοσύνη, γιατί μπορώ να δραστηριοποιούμαι σε έναν οίκο του θεού, που τυχαίνει να είναι και ολοκληρωμένο έργο τέχνης.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Πρέπει οπωσδήποτε να έρθει κανείς με τα πόδια στον ναό στο Βις ή τουλάχιστον να περπατήσει μόνος του τα τελευταία μέτρα. Μόνο τότε συνειδητοποιεί πόσο υπέροχη είναι αυτή η εκκλησία μέσα στο απέραντο λιβάδι, που περιβάλλεται από δάση και βουνά.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Είχα έρθει για πρώτη φορά στην εκκλησία του Βις ως νεαρός φοιτητής της θεολογίας. Θυμάμαι ακόμη πόσο υπέροχη μου είχε φανεί αυτή η εκκλησία με το εξαιρετικός σχέδιό της και τα υπέροχα χρώματα. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν την πρωτοείδα. Κατά τη γνώμη μου κανένας άλλος χώρος δεν συνδέει τόσο αρμονικά την τέχνη με τη θεολογία.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Γύρω στα μέσα Μαΐου ανθίζουν τα πάντα γύρω από την εκκλησία του Βις και το λιβάδι γίνεται χρυσοπράσινο. Αλλά στο βάθος φαίνονται ακόμα τα βουνά, γεμάτα χιόνια. Για μένα αυτή η εικόνα είναι πανέμορφη.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Σε μία τόσο ωραία εκκλησία όπως ο ναός στο Βις, ταιριάζει και μία εξίσου ωραία διαμονή. Τα πανδοχεία εδώ κοντά είναι η κατάλληλη λύση. Εκεί μπορεί κανείς να ξεκουράσει το σώμα του, αλλά και την ψυχή του. Όποιος διαθέτει λίγο περισσότερο χρόνο, μπορεί να ανακαλύψει και άλλους θησαυρούς στις γειτονικές επαρχίες, για παράδειγμα τους οικισμούς Στάινγκαντεν και Ρότενμπουχ με τις υπέροχες εκκλησίες τους.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Θα συνιστούσα τα απλά, παραδοσιακά φαγητά της Βαυαρίας. Οπωσδήποτε θα πρέπει κανείς να δοκιμάσει ένα περιποιημένο πρωινό με λευκά λουκάνικα, μαζί με μία μπύρα

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα ήθελα να ξαναπάω στο παλαιό επισκοπικό μέγαρο του Βίρτσμπουργκ.

Ο Γκέοργκ Κίρχμαϊερ

έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησία του Βις. Αρχικά ήταν διευθυντής του λαϊκού πανεπιστημίου. Από το 1978 έως το 2012 είναι ιερέας στην εκκλησία του Βις.

Το 2012, στα 73 του χρόνια, βγήκε στη σύνταξη. Ο αποχωρισμός δεν ήταν εύκολος. Για 37 ολόκληρα χρόνια η εκκλησία του Βις ήταν το σπίτι του.