Οκτώ ερωτήσεις

Καρλ Βέρλε, επικεφαλής ιδρύματος πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ραϊχενάου

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Ραϊχενάου;

Απαραίτητη είναι φυσικά η επίσκεψη στις τρεις εκκλησίες του μοναστηριακού νησιού Ραϊχενάου. Πρέπει να δει κανείς τις φημισμένες τοιχογραφίες του Αγ. Γκέοργκ, τους θησαυρούς στον ναό των Αγ. Μαρίας και Μάρκους, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Πέτερ και Πάουλ, χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία. Επιπλέον τα τρία μουσεία του νησιού προσφέρουν αναλυτικές και κατατοπιστικές πληροφορίες για την ιστορία των ναών, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ του 9ου και του 12ου αιώνα.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η φυσική ομορφιά του νησιωτικού τοπίου, οι όχθες του ποταμού με τις καλαμιές τους, αλλά και οι αγροτικές δομές του νησιού, που παράγει λαχανικά και κρασί.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Ένας χαλαρός περίπατος στον παραλιακό δρόμο του νησιού Ραϊχενάου, από τη μία εκκλησία στην άλλη.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Μέχρι σήμερα με γοητεύουν το υπέροχο τοπίο και οι πολιτιστικοί θησαυροί του μοναστηριακού νησιού.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Φυσικά η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι πάντα όμορφα σε ένα νησί. Αλλά και το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν τη γοητεία τους. Εκείνη την εποχή οι εκκλησίες είναι σχεδόν άδειες. Είναι σαν να τις έχεις μόνο για σένα, οπότε μπορείς πιο εύκολα να διαλογιστείς και να βρεις τον εαυτό σου.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη στο σημείο του νησιού με το μεγαλύτερο υψόμετρο, την «Hochwart». Από εκεί ο επισκέπτης απολαμβάνει μία υπέροχη θέα σε όλη την έκταση του νησιού που έχει οριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά προς τη λίμνη και όλη τη γύρω περιοχή, που έχει ιδιαίτερη ποικιλομορφία.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Όποιος θέλει μπορεί να τραφεί αποκλειστικά από φρέσκα προϊόντα που πωλούνται στο νησί Ραϊχενάου: ψάρι, λαχανικά, σαλάτα. Μαζί με αυτά κι ένα τοπικό κρασί- απλά υπέροχο.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφθώ τις παραθαλάσσιες πόλεις Στραλζούντ και Βίσμαρ. Έχω συνηθίσει να ζω δίπλα στο νερό, οπότε πάλι στη θάλασσα θέλω να πάω.

Ο Καρλ Βέρλε

κατάγεται από μία περιοχή κοντά στο μοναστηριακό νησί Ραϊχενάου. Σπούδασε διοικητικές επιστήμες στη γειτονική Κωνσταντία.

Από τη δεκαετία του ’80 είναι υπεύθυνος πολιτιστικών υποθέσεων στον δήμο του Ραϊχενάου. Επιπλέον από το 2009 προΐσταται του ιδρύματος για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά στο μοναστηριακό νησί Ραϊχενάου.