Οκτώ ερωτήσεις

Μάινραντ Μαρία Γκρέβενιγκ, γενικός διευθυντής πολιτιστικής κληρονομιάς του Φέλκλινγκεν

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Φέλκλινγκεν;

Αυτό που κανείς δεν πρέπει να χάσει είναι το κέντρο επιστημονικής έρευνας Science Center στο χυτήριο του Φέλκλινγκεν. Εδώ ο επισκέπτης μαθαίνει τα πάντα για την παραγωγή στο παλαιό μεταλλουργείο. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους μηχανικούς της εποχής ήταν ότι έπρεπε να μετακινήσουν ασύλληπτες ποσότητες πρώτων υλών στα διάφορα στάδια της παραγωγής. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για όλα και μπορεί μάλιστα να συμμετάσχει και ο ίδιος στη διαδικασία.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Οι συνεχείς και εναλλασσόμενες εκθέσεις και εκδηλώσεις στον χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς του Φέλκλινγκεν.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Τον «παράδεισο». Έτσι ονομάζουμε εδώ στο Φέλκλινγκεν τον χώρο ανάμεσα στις παλαιές υψικάμινους των μεταλλουργείων και τον ποταμό Ζάαρ. Έχει έκταση μεγαλύτερη από 30.000 τ.μ. Σήμερα είναι ένα είδος προστατευόμενης ζώνης και έχει αναμορφωθεί πλήρως, έχουν βάλει ακόμα και παγκάκια και διαδρόμους περιπάτου. Από εδώ έχετε μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία προς τα χυτήρια Φέλκλινγκεν.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Το τεράστιο δυναμικό δημιουργίας και μελλοντικών δράσεων που βλέπει κανείς σε μία τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη, αλλά και άριστα διατηρημένη.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Σε τελική ανάλυση κάθε εποχή έχει τη γοητεία της. Το χειμώνα ξεχωρίζουν οι στεγασμένες αίθουσες του σιδηρουργείου, ενώ το καλοκαίρι έχουμε πολύ περισσότερους ελεύθερους χώρους για εκδηλώσεις στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Δεν πρέπει να χάσετε μία από τις πολλές συναυλίες τζαζ ή κλασσικής μουσικής που γίνονται εδώ.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Για όσους δεν κατάγονται από το Ζάαρ, συνιστώ την τοπική σπεσιαλιτέ «Hoorische». Πρόκειται για τεράστιες κροκέτες από ωμή πατάτα, που σερβίρονται συνήθως με σως από κρέμα γάλακτος και λαρδί, καθώς και ξινολάχανο. Συνοδεύονται συνήθως με μπίρα του Ζάαρ ή με κρασιά από τον Άνω Μοζέλα.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Τον κοραλλιογενή ύφαλο Great Barrier Reef στην Αυστραλία.

Ο Μάινραντ Μαρία Γκρέβενιγκ

είναι από το 1999 γενικός διευθυντής του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Φέλκλινγκεν.

Είναι ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, με εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις μουσείων στο κρατίδιο του Ζάαρ. Από το 2011 συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος για την προστασία πολιτιστικών μνημείων του Ζάαρ.