Οκτώ ερωτήσεις

Γιασμίν Νίκολσον, φοιτήτρια

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ την Τρηρ;

Απολύτως απαραίτητη είναι μία επίσκεψη στην Πόρτα Νίγκρα. Η αποκαλούμενη «μαύρη πύλη» είναι το σύμβολο της πόλης. Η ονομασία οφείλεται στο σκούρο χρώμα της ρωμαϊκής πύλης, η οποία όμως είχε κατασκευαστεί από ανοιχτόχρωμη αμμόπετρα τον 2ο αιώνα μ. Χ. Ο αέρας και οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία 1700 χρόνια προφανώς ευθύνονται για την τωρινή εμφάνιση της πύλης. Σήμερα η «μαύρη πύλη» θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο ρωμαϊκό μνημείο σε ολόκληρη την Τρηρ.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Αυτό που με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι το ρωμαϊκό αμφιθέατρο για περίπου 20.000 θεατές, που κατασκευάστηκε στην περίοδο 160-200 μ. Χ. Εδώ κάποτε οι μονομάχοι έδιναν αγώνα για τη ζωή τους. Τα υπόγεια διαμερίσματα και οι κατακόμβες της εντυπωσιακής αρένας έχουν επίσης διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και δέχονται επισκέπτες. Εκεί προετοιμάζονταν την εποχή εκείνη οι μονομάχοι για την είσοδό τους στην αρένα. Όποιος επισκέπτεται την Τρηρ μπορεί να δει και σήμερα μία αναπαράσταση τέτοιας «μονομαχίας» στα πλαίσια της ρωμαϊκής γιορτής που γίνεται εδώ μία φορά τον χρόνο.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Θα συνιστούσα μία «βιωματική ξενάγηση» με αφετηρία στο σύμβολο της πόλης, την Πόρτα Νίγκρα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο, το οποίο αρχίζει με το χτίσιμο της πύλης ως βόρειο τοπόσημο του Τρηρ γύρω στο 200 μ. Χ. και ολοκληρώνεται με την εμφάνιση του Ναπολέοντα στην πόλη. Ο Γάλλος αυτοκράτορας επανέφερε στην αρχική της χρήση την πύλη, που είχε χρησιμοποιηθεί και ως εκκλησία στα χρόνια του μεσαίωνα.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Με εντυπωσιάζει κυρίως το υψηλό επίπεδο της ρωμαϊκής κατασκευαστικής τέχνης. Αν αναλογιστούμε μάλιστα τους τεχνικούς περιορισμούς που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες πριν από 2000 χρόνια, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικά είναι τα αριστουργήματα που προσφέρει σήμερα η Τρηρ στους επισκέπτες της.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Η «υψηλή σεζόν» της τουριστικής κίνησης περιορίζεται στους μήνες Απρίλιο με Οκτώβριο. Αλλά και εκτός σεζόν αξίζει μία επίσκεψη στην πόλη-μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οργανωμένες ξεναγήσεις γίνονται άλλωστε όλο τον χρόνο.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Τον καθεδρικό ναό της Τρηρ και την εκκλησία των Καλογραιών. Η εκκλησία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα ακμής του γοτθικού ρυθμού, ενώ ο καθεδρικός είναι ο παλαιότερος ναός στη Γερμανία που φιλοξένησε έδρα επισκόπου. Στο εσωτερικό του, που χρονολογείται από το 320 μ. Χ., βρίσκεται μέχρι σήμερα ένα σημαντικό λείψανο της εποχής, ο «άγιος μανδύας». Κατά τον θρύλο πρόκειται για ένα κομμάτι από τον χιτώνα του Ιησού Χριστού. Λέγεται ότι το μετέφερε στην Τρηρ η μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

«Mehkniedel mit Griewen»: είναι ένα είδος πατατοκεφτέ με άφθονο λαρδί και σπιτικό πολτό μήλου. Επίσης πολύ νόστιμα είναι οι αλσατικές λεπτές πιτούλες με κρέμα γάλακτος, ξινολάχανο και λουκάνικο. Υπάρχει και άλλη συνταγή για χορτοφάγους. Όλα αυτά συνοδεύονται με τοπικό λευκό κρασί.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Τον καθεδρικό ναό του Σπάιερ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη σκεπαστή στοά-κρύπτη της Ευρώπης.

Η Γιασμίν Νίκολσον

ξέρει από τα παιδικά της χρόνια την Τρηρ. Μεγάλωσε λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στο Σλαϊντβάιλερ.

Η Γερμανοαμερικανίδα τελείωσε το σχολείο στην Τρηρ. Από το 2010 σπουδάζει τουριστικές επιχειρήσεις στην Κολωνία. Στο πλαίσιο των σπουδών της έκανε το 2012 και μία πρακτική εξάσκηση στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Τρηρ.