Οκτώ ερωτήσεις

Γιοχάνες Χέρμανς, βοηθός συντήρησης στην επισκοπή του Σπάιερ

Τι δεν πρέπει να χάσω οταν επισκεφθώ το Σπάιερ;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει κανείς την κρύπτη στον καθεδρικό ναό του Σπάιερ. Θεωρείται η μεγαλύτερη ρομανική αίθουσα με στύλους στην Ευρώπη.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Με μία επίσκεψη του καθεδρικού ναού και ιδιαίτερα της κρύπτης του, αισθάνεται κανείς να κάνει ένα ταξίδι στον μεσαίωνα. Αυτός ο εντυπωσιακός χώρος αποπνέει μια εντελώς ιδιαίτερη αίσθηση. Η διάταξη που βλέπουμε με τις στοές, τις κολώνες και τους θολωτούς χώρους είναι μοναδική στην Ευρώπη.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Το παρεκκλήσι Affrakapelle. Είναι κρυμμένο, σχεδόν αποκομμένο πίσω από μία πόρτα στη βόρεια πτέρυγα του καθεδρικού ναού. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει τη σιωπή και να βρει γαλήνη, παρά τις συνεχείς ξεναγήσεις των τουριστών.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Σαν παιδί ερχόμουν στον ναό με τους γονείς μου, γιατί κάναμε διακοπές στην περιοχή. Ήδη από τότε με είχαν εντυπωσιάσει η απεραντοσύνη του χώρου και οι συμπαγείς κολώνες.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Όποιος επισκέπτεται τον καθεδρικό ναό, πρέπει να παρατηρεί με προσοχή τις λεπτομέρειες. Σε όλες τις επιφάνειες αυτού του τεράστιου κτίσματος, υπάρχουν ακόμη συμβολισμοί από την εποχή του μεσαίωνα. Για να τις εντοπίσουμε και να αντιληφθούμε τη θρησκευτική σημασία τους, καλό είναι να συμμετάσχουμε σε μία επίσημη ξενάγηση.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

304 σκαλοπάτια στη δυτική πλευρά του καθεδρικού οδηγούν στο υψηλότερο επίπεδο του ναού. Από εκεί, σε ύψος 60 μέτρων, έχει κανείς υπέροχη θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ρήνου.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Για ένα μικρό σνακ θα συνιστούσα το παραδοσιακό «μπρέτσελ» του Σπάιερ. Συνδυάζεται ιδανικά με ένα ποτήρι τοπικό κρασί.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το Μάτσου-Πίτσου, την αρχαία πόλη των Ίνκας στο Περού, γιατί με συναρπάζει αυτή η εικόνα.

Ο Γιοχάνες Χέρμανς

γεννήθηκε στο Άαχεν. Ο ιστορικός μεγάλωσε στο βόρειο Άιφελ, μια ημιορεινή περιοχή μεταξύ Άαχεν και Κολωνίας.

Σπούδασε ιστορία στην Τρηρ. Έως το 2012 εργάστηκε ως βοηθός συντήρησης του καθεδρικού ναού στην επισκοπή του Σπάιερ. Μεταξύ άλλων ήταν αρμόδιος για την πρόσβαση και την ξενάγηση των τουριστών στον καθεδρικό ναό.