Οκτώ ερωτήσεις

Ανγκέλικα Μπράουν, ξεναγός και μουσειοπαιδαγωγός στη μονή Μάουλμπρον

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Μάουλμπρον;

Κατά τη γνώμη μου πρέπει κανείς να δει οπωσδήποτε τη συνολική εικόνα της μονής, που μοιάζει με πόλη σε μικρογραφία, καθώς και τους χώρους περισυλλογής και απομόνωσης. Μόνο έτσι μπορεί να συνειδητοποιήσει γιατί το Λορς θεωρείται από τις καλύτερα διατηρημένες μονές των μεσαιωνικών χρόνων σε όλη την Ευρώπη.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Ο χώρος περισυλλογής είναι από τις αγαπημένες μου τοποθεσίες. Είναι εντυπωσιακή η ανάμειξη των αρχιτεκτονικών ρυθμών στον χώρο αυτόν, από τον ρομανικό μέχρι τον γοτθικό. Το παρεκκλήσι, η εντυπωσιακή τραπεζαρία των μοναχών, η αίθουσα συζητήσεων με τις υπέροχες θολωτές καμάρες ύστερου γοτθικού ρυθμού, όλοι αυτοί οι χώροι μου φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Αλλά και απόλυτη σιωπή στην αψίδα περιπάτου της μονής ή στον παρακείμενο κήπο σου δίνουν μία αίσθηση ψυχικής ανάτασης και ηρεμίας.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Οι ξεναγήσεις προσφέρουν στον επισκέπτη πολλές εξειδικευμένες πληροφορίες, αλλά και μικρές εκπλήξεις όσον αφορά την ιστορία της μονής Μάουλμπρον και την κατασκευή του χώρου.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Το μέγεθος του αρχιτεκτονήματος και η υπέροχη αρχιτεκτονική με είχαν εντυπωσιάσει ιδιαίτερα όταν ήρθα για πρώτη φορά.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Την άνοιξη ανθίζουν οι μανόλιες στον κήπο μας. Το καλοκαίρι μπαίνει δροσερό αεράκι, ενώ έχουμε και ένα μικρό εστιατόριο στον αυλόγυρο της μονής. Το φθινόπωρο βλέπουμε την ομίχλη και την γκρίζα ατμόσφαιρα, που υπογραμμίζουν και επιτείνουν τον ασκητικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής στις μονές των σιστερσιανών μοναχών. Και τον χειμώνα έχουμε ησυχία, πολλές φορές δεν έρχεται ούτε ένας επισκέπτης και τότε μπορούμε να αφοσιωθούμε πλήρως στη γαλήνη της μονής, απολαμβάνοντας τη σιωπή.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Αξιοθέατο είναι οπωσδήποτε το γύρω τοπίο, το οποίο είχαν διαμορφώσει για πρώτη φορά σιστερσιανοί μοναχοί πριν από 850 χρόνια. Περιλαμβάνει τους μοναστηριακούς αμπελώνες, τεχνητές λίμνες, χώρους ταφής των νεκρών στο δάσος. Όλες οι τοποθεσίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πεζοδρόμων. Αξίζει τον κόπο όμως και μία βόλτα στην αποκαλούμενη «Βαθιά Λίμνη». Βρίσκεται πολύ κοντά στη μονή και την είχαν διανοίξει παλαιότερα οι ίδιοι οι μοναχοί. Σήμερα ο κόσμος κάνει ακόμα και μπάνιο το καλοκαιρινούς μήνες.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Η τοπική σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσει κανείς οπωσδήποτε είναι τα «Maultaschen» της Σουηβίας. Πρόκειται για σακούλες ζυμαρικών, γεμιστές με κρέας και σπανάκι. Ο θρύλος λέει ότι ένας μοναχός εδώ, στη μονή Μάουλμπρον, ήταν ο πρώτος που επινόησε αυτή την ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ της Σουηβίας.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα ήθελα να δω τους προϊστορικούς οικισμούς στη λίμνη της Κωνσταντίας καθώς και το πάρκο του Μούσκαου. Επιπλέον θέλω κάποτε να επισκεφθώ και το Τατζ Μαχάλ στην Ινδία.

Η Ανγκέλικα Μπράουν

εργάζεται εδώ και 22 χρόνια ως ξεναγός στη μονή Μάουλμπρον.

Σήμερα διευθύνει μεταξύ άλλων το αποκαλούμενο «μουσειακό εργαστήριο» της μονής, ένας θεσμός, ο οποίος μαθαίνει σε νέους και παιδιά τη μοναστική ζωή εν είδη παιχνιδιού.