Οκτώ ερωτήσεις

Ντοροτέα Ρέντεκερ, επικεφαλής εποπτικού συμβουλίου στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς Λορς

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Λορς;

Η αίθουσα της πύλης, η αποκαλούμενη και «βασιλική αίθουσα» αποτελεί κόσμημα για τη μονή Λορς. Ανήκει στα ελάχιστα κτίσματα της δυναστείας των Καρολιδών, που διασώζονται έστω και εν μέρει μέχρι σήμερα. Προσφέρει μία ξεχωριστή εικόνα με τα διακοσμητικά της σχέδια από άσπρες και κόκκινες πλάκες και τη τριπλή πύλη της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει κανείς την ξενάγηση στον χώρο, γιατί εκεί θα μάθει πολλά για την ιστορία της αίθουσας αυτής και τα μυστικά που το κτίριο αποκαλύπτει μόνο στους «μυημένους». Μέχρι σήμερα δεν έχει διασαφηνιστεί με απόλυτη βεβαιότητα, εάν το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς, ως δικαστήριο ή απλώς ως βιβλιοθήκη. Ακόμα και οι νέες επιστημονικές έρευνες μάλλον δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Προσωπικά μου αρέσουν όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα για τη μονή Λορς. Δεν έχουν μείνει και πολλά από το παλαιό αβαείο των Βενεδικτίνων μοναχών, αλλά επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα- πολεοδόμοι, ιστορικοί και ιστορικοί τέχνης, αρχιτέκτονες, γεωλόγοι, γεωγράφοι- προσπαθούν να αντλήσουν νέες πληροφορίες, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Μου φαίνεται συναρπαστικό να βιώνω κι εγώ, πώς οι επιστήμονες απορρίπτουν εκδοχές και πληροφορίες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε εντελώς αυτονόητες, για παράδειγμα όσον αφορά τη θέση, την εσωτερική διαμόρφωση και τη χρήση του κτιρίου. Έτσι η μονή παραμένει ζωντανή, όπως και η ιστορία της. Από το 2014 υποθέτω ότι θα γίνει ακόμα πιο ζωντανή, καθώς θα αρχίσουν εργασίες αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Όλα αυτά θα μας δώσουν μία διαφορετική αίσθηση για το αρχικό μέγεθος της μονής και τα αρχιτεκτονικά της στοιχεία. Επιπλέον αναπαλαιώνεται και διαμορφώνεται ως υπαίθριο εργαστήριο ένα παλαιό αγρόκτημα, το αποκαλούμενο Lauresham, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την καθημερινή ζωή των προγόνων μας.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Στον χώρο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της μονής Λορς ανήκει και το αρχικό μοναστήρι Altenmünster, περίπου ένα χιλιόμετρο πιο ανατολικά. Σε αυτό το ησυχαστήριο στις όχθες του ποταμού Βέσνιτς φαντάζεται κανείς πόσο απομονωμένη ήταν η μονή Λορς, πριν οι μοναχοί μετακομίσουν στους αμμόλοφους που τους παρείχαν προστασία από τις πλημμύρες- γεγονός που άρχισε να σηματοδοτεί και την περίοδο ακμής της μονής.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Από πλευράς αρχιτεκτονικής το Λορς είναι μία μάλλον ταπεινή κατασκευή. Στην πρώτη μου επίσκεψη το 1986 δεν διέκρινα και πολλά από το ασυνήθιστο παρελθόν αυτού του χώρου. Θα έλεγα λοιπόν ότι η πρώτη μου επίσκεψη δεν είχε ιδιαίτερες εξάρσεις.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η άνοιξη, όταν βλέπει κανείς από το κτίριο της μονής όλα τα γύρω τοπία να ανθίζουν.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Εκτός από μία ιδιαίτερα κατατοπιστική έκθεση για την ιστορία του μοναστηριού, το κέντρο μουσείων στο Λορς στεγάζει και ένα αξιόλογο Μουσείο Καπνού. Αλλά και το παλιό δημαρχείο στο Λορς αξίζει μία επίσκεψη.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Μία τοπική σπεσιαλιτέ είναι το αποκαλούμενο Welschbrot, ένα ψωμί από καλαμπόκι που ετοιμάζουν οι αροτποιοί της περιοχής το φθινόπωρο.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Στη Γερμανία θα ήθελα να γνωρίσω τους κήπους του Ντέσαου-Βέρλιτς. Επίσης είμαι περίεργος να δω και την παλιά πόλη της Κρακοβίας στην Πολωνία.

Η Ντοροτέα Ρέντεκερ

κατάγεται από τη Ρηνανία. Αφού σπούδασε οικονομική γεωγραφία στη Βόννη μετακόμισε το 1986 με την οικογένειά της στο Λορς.

Για πολλά χρόνια εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων και των μέσων ενημέρωσης. Από τον Αύγουστο του 2011 έγινε η πρώτη επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στη μονή Λορς.