Οκτώ ερωτήσεις

Σουζάνε Στράϊχφους, ξεναγός στο επισκοπικό μέγαρο του Βίρτσμπουργκ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Βίρτσμπουργκ;

Τις τοιχογραφίες και ταβανογραφίες στο κλιμακοστάσιο, καθώς και στην κεντρική αίθουσα του μεγάρου, την αποκαλούμενη αυτοκρατορική αίθουσα, τις οποίες υπογράφει ο Τζιοβάνι Μπατίστα Τιεπολο από τη Βενετία.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Τα έργα τέχνης στο κλιμακοστάσιο με το μέγεθός τους, τις πρωτότυπες μορφές που απεικονίζουν και το απίστευτα επιδέξιο ύφος του Τιέπολο.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Η συμβουλή μου είναι να επισκεφθεί κανείς το μέγαρο εκτός τουριστικής σεζόν, για παράδειγμα μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα με πολύ χιόνι. Τότε μπορεί κανείς να βιώσει τη γενναιοδωρία του χώρου, να περπατήσει ράθυμα στια αίθουσες, να παρατηρήσει τις εντυπωσιακές εναλλαγές του φωτός και των χρωμάτων.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Το τεράστιο μέγεθος και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του μεγάρου και κυρίως του κλιμακοστασίου.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Κάθε εποχή έχει τη γοητεία της. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το κτίριο, είναι να έχει άφθονο χρόνο για περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους. Μόνο έτσι θα έχει την ηρεμία που χρειάζεται για να αντιληφθεί την ποιότητα και την ποικιλομορφία του.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Τον κήπο του μεγάρου και φυσικά πάνω απ΄όλα την εκκλησία που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πτέρυγα του μεγάρου.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Πρέπει να καθίσει κανείς σε ένα από τα χαρακτηριστικά κρασοπουλιά της πόλης, τα «Bäcks», να δοκιμάσει τον εξαιρετικό οίνο Φρανκονίας και να απολαύσει το χοιρινό της περιοχής ή τα παραδοσιακά λουκάνικα, τα οποία τα παραγγέλνουμε ως «Blaue Zipfel» ή «Schäufele».

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Την αρχαία πόλη της Πέτρα στην Ιορδανία

Η Σουζάνε Στράιχφους

ολοκλήρωσε στο Βίρτσμπουργκ τις σπουδές της στη γερμανική φιλολογία και στην ιστορία της τέχνης.

Εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται στην βαυαρική υπηρεσία για τη συντήρηση των κρατικών ανακτόρων, κήπων και λιμνών. Στο παλαιό επισκοπικό μέγαρο του Βίρτσμπουργκ, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για την ξενάγηση των επισκεπτών.