Οκτώ ερωτήσεις

Χανς Σάϊντινγκερ, δήμαρχος του Ρέγκενσμπουργκ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Ρέγκενσμπουργκ;

Θα σας αποκαλύψω την τέλεια στρατηγική για να μην σας ξεφύγει τίποτα: Αρχίστε την περιήγησή σας στο «κέντρο πληροφόρησης για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» για να αποκτήσετε μία πρώτη εικόνα και να πάρετε κατατοπιστικές πληροφορίες για το Ρέγκενσμπουργκ και την ιστορία του. Είναι η ιδανική αφετηρία για να διαπιστώσετε τι ακριβώς θα κάνετε στη συνέχεια. Πάντως το ιστορικό κέντρο της πόλης ούτως ή άλλως είναι εύκολο να το γυρίσετε με τα πόδια.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Το γραφείο μου βρίσκεται στο παλιό δημαρχείο και μάλιστα πολύ κοντά στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο στην περίοδο 1663-1803. Αυτός είναι ο λόγος που όλο αυτό το αρχιτεκτονικό σύνολο μου ασκεί πάντα μία ιδιαίτερη γοητεία.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Καθώς περιδιαβαίνουμε τα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου, ας ρίχνουμε μια ματιά και προς τα πάνω. Θα δούμε υπέροχες εικόνες, θα ανακαλύψουμε διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα θα θαυμάσουμε τους μεγαλοπρεπείς πύργους του καθεδρικού ναού ή θα παρατηρήσουμε τα σύννεφα να περνούν μπροστά από τους πανύψηλους πύργους των παλαιών αρχοντικών. Οι πύργοι αυτοί είναι και ο λόγος που το Ρέγκενσμπουργκ είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως «η πιο βόρεια πόλη της Ιταλίας».

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Η πολυμορφία και η ζωντάνια της πόλης. Η συμβίωση της παράδοσης με την καινοτομία. Το Ρέγκενσμπουργκ είναι «πόλη της παγκόσμιας κληρονομιάς», αλλά δεν είναι πόλη-μουσείο. Είναι μία πόλη ζωντανή, σύγχρονη, με ιστορικό παρελθόν, αλλά και με ιδέες για το μέλλον.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Οι φίλοι της ιταλικής κουλτούρας έχουν έτοιμη την απάντηση: το καλοκαίρι φυσικά, θα πουν. Τα καφέ στους δρόμους είναι γεμάτα, παντού γίνονται υπαίθριες συναυλίες, η πόλη σφύζει από ζωή. Προσωπικά πάντως νομίζω ότι το Ρέγκενσμπουργκ είναι υπέροχο και τον χειμώνα με τις γραφικές χριστουγεννιάτικες αγορές να αποπνέουν μία ιδιαίτερη γοητεία. Όποιος δεν θέλει πολύ κίνηση, θα μπορούσε να επιλέξει μία επίσκεψη την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Αν θέλετε να δείτε το Ρέγκενσμπουργκ από ψηλά, θα συνιστούσα μία επίσκεψη στους λόφους του Βίντσεν, βορείως του ποταμού Δούναβη. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε σε καταπράσινα τοπία και να απολαύσετε μία γενική άποψη της γραφικής πόλης μας.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Δίπλα στην πέτρινη γέφυρα του Ρέγκενσμπουργκ λειτουργεί εδώ και 500 χρόνια το ιστορικό στέκι «Wurstkuchl». Είναι ψησταριά με λουκάνικα. Εκεί θα σας σερβίρουν ντόπια λουκάνικα με μουστάρδα που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Έχω ήδη επισκεφθεί μερικά και πολύ θα ήθελα να τα δω όλα από μία φορά. Έχουν όλα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο το επόμενο ταξίδι μου πάντως σχεδιάζω να δω από κοντά το καταπράσινο τοπίο Beemster Polder στην Ολλανδία.

Ο Χανς Σάιντινγκερ

έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στο Ρέγκενσμπουργκ.

Από το 1978 εργάζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά. Στη δεκαετία του ’90 εργάστηκε για μερικά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πριν εκλεγεί δήμαρχος της πόλης το 1996. Έκτοτε έχει επανεκλεγεί δύο φορές.