Οκτώ ερωτήσεις

Μαρί Λουίζ Φρέι, γεωλόγος και διευθύντρια στο πεδίο απολιθωμάτων Μέσελ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το πεδίο απολιθωμάτων Μέσελ;

Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση, πρέπει οπωσδήποτε να κατεβείτε στο μεγαλύτερο βάθος στο πεδίο απολιθωμάτων του Μέσελ ή να συμμετάσχετε στην ερευνητική ξενάγηση που κάνουμε στις οπές των γεωτρήσεων. Το πιο βαθύ σημείο που είναι σήμερα προσβάσιμο βρίσκεται περίπου 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η απλότητα του χώρου. Είναι σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι. Αν και κρύβει μοναδικούς θησαυρούς, η αξία τους δεν γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Αξιοποιείστε τη δυνατότητα για μία ξενάγηση αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Εκείνες τις ώρες της ημέρας έχει πιο πολλή ησυχία και το πεδίο απολιθωμάτων Μέσελ αποπνέει μία ιδιαίτερη, ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Όσο πιο πολύ προχωρεί κανείς στο Μέσελ, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιληφθεί την τρισδιάστατη υπόσταση του χώρου καθώς και τον ηφαιστειογενή χαρακτήρα του. Ο κρατήρας είχε δημιουργηθεί πριν από 47 εκατομμύρια χρόνια και αυτή ήταν η απαρχή για τον εντοπισμό αποθεμάτων πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, που υπάρχουν εδώ ακόμη και σήμερα, καθώς και για την ανακάλυψη των απολιθωμάτων.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Προσωπικά θα έλεγα ότι τα ευχάριστα συναισθήματα είναι πιο έντονα τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν η φύση ξυπνάει τον περιβάλλοντα χώρο και είναι σαν να αναζωογονεί ακόμα και το πεδίο των εξορύξεων.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Το μουσείο απολιθωμάτων στον οικισμό Μέσελ, κάπου τέσσερα χιλιόμετρα από το πεδίο των απολιθωμάτων. Εκτός από γνήσια ευρήματα των ανασκαφών, θα βρείτε πληροφορίες για τον αγώνα που είχαν δώσει οι κάτοικοι, όταν προ ετών κάποιοι πρότειναν να γίνει χωματερή η περιοχή που σήμερα αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Η σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι διάφορα φαγητά με πατάτες, για παράδειγμα το «Φλαπς», ένα είδος τηγανίτας με πολλές στρώσεις. Σε όποιον δεν του αρέσουν οι πατάτες, θα συνιστούσα το ζαμπόν της περιοχής με χωριάτικο μαύρο ψωμί.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Τη Βάτενμεερ στη βόρεια θάλασσα το καλοκαίρι και το νησί Ράϊχεναου την άνοιξη.

Η Μαρί-Λουίζ Φρέι

είναι η διευθύντρια του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στο πεδίο απολιθωμάτων Μέσελ.

Σπούδασε μεταλλειολογία και γεωεπιστήμες στο Άαχεν και άρχισε να εργάζεται το 2003 στην έρευνα των απολιθωμάτων στο Μέσελ. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να καταστήσει τον χώρο πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες, παρά τις συνεχείς ερευνητικές και επιστημονικές εργασίες στο μέρος.