Οκτώ ερωτήσεις

Έγκον Σάλμαγιερ, διευθυντής του μουσείου Ζάαλμπουργκ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Λίμες;

Κατά βάση τίποτα δεν πρέπει να χάσει κανείς από όσα προσφέρει το Ζάαλμπουργκ. Ούτε τα μεμονωμένα κτίσματα της οχύρωσης, ούτε τις επιμορφωτικές δραστηριότητες του μουσείου, αλλά ούτε και τον περιβάλλοντα χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τα υψώματα του Τάουνους.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Θεωρώ ιδιαίτερα επιτυχημένη την ενσωμάτωση των οχυρωματικών έργων στον περιβάλλοντα χώρο και τη γοητευτική αύρα που αποπνέουν τόσο τα μεμονωμένα κτίρια όσο και το αρχιτεκτονικό σύνορο. Από κει και πέρα μου αρέσουν οι συναντήσεις με τον κόσμο, με όλους όσους ενδιαφέρονται εδώ στο Ζάαλμπουργκ για την ιστορία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τη ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Πολλές, όχι μία: Εξειδικευμένες θεματικές ξεναγήσεις, για παράδειγμα για τους αρχαίους θεούς ή για την ιστορία της αρχαιολογίας στην περιοχή του Ζάαλμπουργκ. Θα συνιστούσα επίσης τις «μέρες για όλη την οικογένεια», οι οποίες προσφέρουν στα μικρά παιδιά ευκαιρίες για συμμετοχή και γνώση. Ή ακόμα και μία βραδινή ξενάγηση, είτε με καλοκαιρινή ζέστη, είτε με τσουχτερό κρύο.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Στην πρώτη μου επίσκεψη στο Ζάαλμπουργκ με είχαν εντυπωσιάσει η κεντρική πύλη, αλλά και τα αμυντικά τείχη, που μοιάζουν να ξεπροβάλουν αιφνιδιαστικά μέσα από το δάσος. Από κει και πέρα με γοητεύουν μέχρι και σήμερα τα μεγάλα κτίσματα στο εσωτερικό του κάστρου, όπως το κτίριο του στρατιωτικού επιτελείου και οι αποθήκες σιτηρών. Χάρις στα αμέτρητα ρωμαϊκά ευρήματα από μέταλλο, κεραμικά υλικά, κόκαλο και ξύλο είχα τη δυνατότητα να μάθω πολλά για την αρχαιότητα σε αυτόν τον χώρο. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν τόσο έντονες, που αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά και για όλη μου τη ζωή με την αρχαιολογία και ιδιαίτερα με τη ρωμαϊκή ιστορία. Θεωρώ κάτι πολύ ιδιαίτερο να ανακαλύπτει κανείς τα ίχνη της ιστορίας εξερευνώντας τη φύση και μακριά από τους αγχώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Το φθινόπωρο με τη μαγεία των χρωμάτων στο αρχαιολογικό πάρκο, που διαθέτει πολλές βοτανικές ποικιλίες δέντρων και θάμνων. Η άνοιξη, όταν όλα αρχίζουν να ανθίζουν. Ή και ο χειμώνας για μία περιήγηση στα χιόνια γύρω από τις ρωμαϊκές αρχαιότητες. Όλα αυτά έχουν τη δική τους γοητεία.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσει κανείς δίπλα στο Λίμες, κοντά στην περιοχή του στρατοπέδου. Αλλά και το τοπίο γύρω από το κάστρο, το πάρκο της Έσσης στους πρόποδες του Ζάαλμπουργκ, τα γραφικά σπιτάκια με ξυλόδεμα στην παλιά λουτρόπολη του Μπαντ-Χόμπουργκ, όλα αυτά αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Οι σπεσιαλιτέ της Έσσης είναι η «πράσινη σως», το μηλόκρασο και το «μουσικό τυράκι», ένα ειδικό τυρί με μαρινάτα από κρεμμύδι, κύμινο, λάδι και ξύδι. Καθώς το Ζάαλμπουργκ αποτελούσε μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, δεν λείπουν βέβαια και οι αρχαίες ρωμαϊκές συνταγές

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το μαυσωλείο Τατζ Μαχάλ στην Ινδία.

Ο Έγκον Σάλμαγιερ

θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς ερευνητές των Λίμες, των συνοριακών εγκαταστάσεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Γεννήθηκε το 1951 στη Φραγκφούρτη του ποταμού Όντερ και διηύθυνε μέχρι σήμερα πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές. Από το 1995 είναι διευθυντής του Ζάαλμπουργκ, ενός αρχαιολογικού μουσείου που λειτουργεί στον χώρο αρχαίου στρατοπέδου στο ραιτικό Λίμες της Άνω Γερμανίας, κοντά στο Μπαντ-Χόμπουργκ.