Οκτώ ερωτήσεις

Ραλφ Λούκας, τραγουδιστής όπερας

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Μπάιροϊτ;

Μία συναυλία ή παράσταση όπερας στην «όπερα του κόμη», η οποία έχει παράδοση 260 ετών

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Ο ξυλόγλυπτος και απίστευτα πλούσιος διάκοσμος στο μπαρόκ θέατρο, ιδιαίτερα στον χώρο των θεατών. Το ότι μία μικρή πόλη όπως το Μπάιροϊτ διαθέτει μία τόσο επιβλητική όπερα είναι κάτι που εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Οι ξεχωριστές σκηνοθετικές προσεγγίσεις που βλέπουμε στην «όπερα του κόμη» Για παράδειγμα στην όπερα «Αργυνόρη», την οποία είχε συνθέσει η ίδια η κόμισσα Βιλελμίνη. ΄Αλλωστε το κτίριο της όπερας κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα με αφορμή τον γάμο της κόρης της με τον δούκα της Βυρτεμβέργης. Στην παράσταση της «Αργυνόρης» το 2010 λοιπόν, σερβιρίστηκε στους θεατές ένα τεράστιο μενού πέντε πιάτων. Ήταν μία μοναδική εμπειρία.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Το ότι μεταφέρθηκα σε άλλο χώρο, αλλά και σε εντελώς διαφορετικό χρόνο, κάνοντας μόλις λίγα βήματα.

Πώς θα γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή;

Πρέπει να διαθέτουμε άφθονο χρόνο, να καθίσουμε στην πλατεία του θεάτρου και απλώς να αφήσουμε το βλέμμα μας ελεύθερο. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να συλλάβει την ολότητα του χώρου και να φανεί δεκτικός στην επιρροή του.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Οτιδήποτε άλλο φέρει την υπογραφή της κόμισσας Βιλιελμίνης. Για παράδειγμα το πάρκο Ερμιτάζ στις παρυφές του Μπάιροϊτ. Πρόκειται για ένα ιστορικό πάρκο από τον 18ο αιώνα με κυνηγετικά περίπτερα, πίδακες και σιντριβάνια, το οποίο θεωρείται, όπως άλλωστε και η όπερα του κόμη, αριστούργημα του μπαρόκ.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Την πικάντικη κουζίνα της περιοχής, για παράδειγμα το «Schäufele» της Φραγκονίας, ψητό χοιρινό που σερβίρεται με μυρωδικά και κροκέτες.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το Σινικό Τείχος.

Ο Ραλφ Λούκας

κατάγεται από το Μπάιροϊτ. Σπούδασε τραγουδιστής όπερας στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών στο Βερολίνο.

Έως το 2002 ήταν ως βαρύτονος μέλος της «Γερμανικής Όπερας του Βερολίνου». Η καριέρα του τον έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, Ισπανία, ακόμα και στη Βραζιλία. Από το 2006 έως το 2012 συμμετείχε τακτικά στο φημισμένο φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ.