Οκτώ ερωτήσεις

Ουλρίκε Λάϊμπλε, διευθύντρια του κέντρου παγκόσμιας κληρονομιάς της Βαμβέργης

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ τη Βαμβέργη;

Η παλιά πόλη της Βαμβέργης κρύβει άφθονους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς. Ήδη στην πρώτη του επίσκεψη ο ταξιδιώτης θα εντυπωσιαστεί από την συνολική εικόνα της πόλης που παραπέμπει στο μεσαίωνα και στην εποχή του μπαρόκ. Αξίζει τον κόπο ένας περίπατος στους ιστορικούς δρόμους και φυσικά πρέπει κανείς να επισκεφθεί οπωσδήποτε τον καθεδρικό ναό, το παλαιό ανάκτορο, το επισκοπικό μέγαρο με τον κήπο των ρόδων και το παλιό δημαρχείο στο ποτάμι.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η Βαμβέργη είναι μία ζωντανή πόλη με πολλές όμορφες γωνιές, που σε προκαλούν να επιβραδύνεις το βήμα και να ρεμβάσεις. Μου αρέσει και η ιδιαίτερη σχέση της πόλης με το ποτάμι, τον Ρέγκνιτς, καθώς και οι άφθονοι χώροι πρασίνου. Για παράδειγμα η περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Αγ.Μιχαήλ με τους κήπους στις ταράτσες και τα απέραντα χωράφια με οπωροφόρα δέντρα είναι ένα τοπίο μοναδικό. Σήμερα έχει ξαναρχίσει και η παραγωγή κρασιού στις νότιες πλαγιές του μοναστηριού.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Θα συνιστούσα μία επίσκεψη στην «πόλη των κηπουρών». Πρόκειται για την παλιά συνοικία των κηπουρών, που μετράει αιώνες «ζωής» και διατηρεί την παραδοσιακή και μοναδική πολεοδομία της. Ένας καινούριος δρόμος περιπάτου την κάνει και πάλι προσβάσιμη, ενώ προβλέπεται και παρατηρητήριο για άπλετη θέα στους γύρω κήπους. Μία ξεχωριστή εμπειρία είναι και το αναπαλαιωμένο μουσείο κηπουρικής, όπου μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για την ιστορία του κλάδου στη Βαμβέργη. Ακόμα και σήμερα πολλοί ασχολούνται επαγγελματικά με την κηπουρική και την ανθοκομία σε αυτήν την πόλη και θα χαρούν να καλωσορίσουν τον επισκέπτη.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Δεν είναι μόνο τα σημαντικά αρχιτεκτονήματα, είναι και οι πολλές μικρές λεπτομέρειες που διατηρούνται ατόφιες μέχρι σήμερα. Παντού υπάρχει κάτι για να ανακαλύψεις.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Το καλοκαίρι είναι ό,τι καλύτερο, όταν οι παραδοσιακές μπυραρίες, που εδώ τις λέμε «κελάρια», βγάζουν τραπεζάκια έξω. Για όποιον προτιμά την ησυχία, είναι καλύτερα τον χειμώνα. Εκείνη την εποχή θα συνιστούσα και μία επίσκεψη στην φημισμένη συμφωνική ορχήστρα της Βαμβέργης ή ακόμα και έναν περίπατο στον αποκαλούμενο «δρόμο με τις φάτνες» που μας οδηγεί στις πολυάριθμες εκκλησίες της πόλης.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Τα μονοπάτια στις όχθες του Ρέγκνιτς είχαν διευρυνθεί για τη μεγάλη έκθεση ανθοκομικής το 2012. Σήμερα συνδέουν τις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με το δημοτικό πάρκο στη συνοικία Χάϊν. Ο ιστορικός υδατοφράκτης Νο 100 στην παραδοσιακή διαδρομή προσφέρει υπέροχη θέα στην Βίλα Κονκόρντια, που σήμερα στεγάζει το διεθνές «σπίτι των καλλιτεχνών».

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Η κουζίνα της Φραγκονίας φημίζεται για τις παραδοσιακές συνταγές της. Τα ψητά λουκάνικα, οι ποικιλίες αλλαντικών, το χοιρινό, το κότσι και τα κρεμμύδια γεμιστά είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής. Συνοδεύονται με καπνιστή μπύρα, η οποία παρασκευάζεται από βύνη που ξηραίνεται σε καπνό από ξύλο οξιάς.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το εργοστάσιο Φάγκους στο Άλφελντ, που θεωρείται κοιτίδα της σύγχρονης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Η Ουλρίκε Λάϊμπλε

είναι ιστορικός της αρχιτεκτονικής και εργαζόταν έως το 2009 στο Βερολίνο.

Ήταν επικεφαλής του Κέντρου Σίνκελ για την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Ήταν υπεύθυνη για τις δραστηριότητες του κέντρου, τη διοργάνωση εκθέσεων και τις δημοσιεύσεις σε θέματα αρχιτεκτονικής και ιστορίας της τέχνης. Από το 2011 έως το 2013 διηύθυνε το κέντρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βαμβέργη.