Οκτώ ερωτήσεις

Νικόλ Κρεμπς, συνεργάτιδα του πολιτιστικού ιδρύματος Ντέσαου-Βέρλιτς

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Ντέσαου-Βέρλιτς;

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει κανείς το πάρκο του Βέρλιτς. Είναι το απόγειο της σχεδιαστικής δημιουργίας στην περιοχή. Από εδώ ο πρίγκιπας Φραντς της Ανχάλτης-Νέσαου είχε αρχίσει τον εξωραϊσμό της χώρας του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ολόκληρο βασίλειο με καταπράσινους κήπους, όπου σε κάθε στροφή ανακαλύπτεις κάτι καινούριο περπατώντας στα μονοπάτια που διακλαδώνονται: γέφυρες, γλυπτά, σπάνια βότανα, πεδιάδες με άπλετη θέα χιλιόμετρα μακριά. Η νήσος Πέτρα με το μοναδικό τεχνητό ηφαίστειο της Ευρώπης, τις σπηλιές και τα μονοπάτια της, τη βίλα Χάμιλτον, ένα πολύ παράξενο αρχιτεκτόνημα. Είτε θέλουμε διασκέδαση λοιπόν, είτε επιμόρφωση, το πάρκο του Βέρλιτς έχει κάτι για όλους.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Αυτό που με γοητεύει ιδιαίτερα είναι η ποικιλομορφία και η πολυσημία των κήπων στο Ντέσαου- Βέρλιτς. Αντανακλούν τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδέες και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της εποχής τους. Υπάρχουν εδώ ιστορικά ανάκτορα και κήποι παγκόσμιας εμβέλειας, σε αρμονία με το απέραντο παραποτάμιο τοπίο. Επιρροές από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Κίνα και πολλές άλλες χώρες του κόσμου είναι εμφανείς σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος να βιώσει κανείς την ποικιλομορφία είναι μία βόλτα με το ποδήλατο, άλλωστε οι χώροι στάθμευσης συνδέονται μεταξύ τους με ένα πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Έτσι αποκτά κανείς μία εικόνα για τις εντυπωσιακές διαστάσεις του χώρου.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Το παλάτι και το πάρκο «Λουίζιουμ». Αυτός ο υπέροχος κήπος με τα ανάκτορα σε κλασικό ρυθμό αποτελεί επίσης μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ντέσαου- Βέρλιτς και ήταν ένα ησυχαστήριο για την πριγκίπισσα Λουίζα της Ανχάλτης-Ντέσαου. Το ανάκτορο με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τα καλαίσθητα διακοσμητικά στοιχεία και την επιβλητική αίθουσα τελετών θεωρείται ναός των θηλυκών αρετών. Έχει έκταση 140 στεμμάτων και διαθέτει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, σπάνια ζώα και φυτά, ενώ προσφέρει και υπέροχη θέα στις γύρω περιοχές. Την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα στο πάρκο συμπληρώνουν και τα φιλήσυχα κοπάδια που βόσκουν στα γειτονικά χωράφια, όπου παλαιότερα λειτουργούσε ιπποφορβείο.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Ήμουν ακόμη παιδί όταν ήρθα για πρώτη φορά στην περιοχή. Τα παγώνια κοντά στη γοτθική οικία του Βέρλιτς, που επεδείκνυαν το επιβλητικό τους πτέρωμα, με είχαν εντυπωσιάσει δεόντως. Ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες του Βέρλιτς μπορούν να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο θέαμα.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών προκαλεί συνεχώς καινούρια ερεθίσματα. Η φύση που ξυπνάει την άνοιξη μας δελεάζει με τα λουλούδια που ανθίζουν πρώιμα, με φωτεινά οπωροφόρα δέντρα στους αγρούς και στις αλέες. Το καλοκαίρι μας προσφέρει όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, μας δροσίζει όταν κάνουμε την περιήγηση στα ανάκτορα και μας χαλαρώνει σε μια βόλτα με τη γόνδολα. Το φθινόπωρο δεν χορταίνεις να βλέπεις τα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φύλλα των δέντρων, ενώ τον χειμώνα ο επισκέπτης μπορεί να κάνει σχεδόν μόνος του τον περίπατο στους κήπους, απολαμβάνοντας την παγερή, αλλά και τόσο ειρηνική σιωπή.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Στη Σαξονία-Άνχαλτ έχουμε σε ακτίνα μόλις 35 χιλιομέτρων τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς και μία περιοχή προστατευόμενη από την ΟΥΝΕΣΚΟ: μνημεία για τον Λούθηρο στο Βίττενμπεργκ, Μπάουχαουζ στο Ντέσαου, τους κήπους του Ντέσαου-Βέρλιτς, την προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Έλβα. Αξίζει φυσικά τον κόπο να τα επισκεφθεί κανείς όλα αυτά.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Την άνοιξη: σπαράγγια από την πόλη Τσερμπστ και καπνιστό ζαμπόν.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Δεν μπορώ να αποφασίσω.

Η Νικόλ Κρεμπς

εργάζεται από το 2004 στη διεύθυνση επικοινωνίας του πολιτιστικού ιδρύματος Ντέσαου-Βέρλιτς.

Έχει σπουδάσει διοικητικές επιστήμες. Στα ανάκτορα και στους κήπους του Ντέσαου-Βέρλιτς ασχολείται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση διαλέξεων, συναυλιών και κάθε είδους εκδηλώσεων, ακόμα και μία …τεχνητή έκρηξη ηφαιστείου εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.