Οκτώ ερωτήσεις

Κριστίν Κνέμπελ, ιστορικός τέχνης

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ τη Βαϊμάρη;

Η Βαϊμάρη έχει πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε το σπίτι του Γκαίτε, τη βιβλιοθήκη της δούκισσας Άννα-Αμάλια με την αίθουσα ροκοκό, το ανάκτορο της πόλης και το πάρκο στον ποταμό Ιλμ με το εξοχικό κιόσκι του Γκαίτε και τη ρωμαϊκή οικία.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Ο συνδυασμός της κλασικής Βαϊμάρης και της πρώιμης σύγχρονης τέχνης προκαλεί μία ιδιαίτερα γοητευτική αύρα. Στη Βαϊμάρη μπορείτε να εντρυφήσετε στον κόσμο του ύστερου 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, αλλά την ίδια στιγμή μπορείτε να ασχοληθείτε με την πρώιμη εκδοχή του μοντέρνου, με τον φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε, τον συνθέτη Φραντς Λιστ ή τον αρχιτέκτονα Χένρι βαν ντε Φέλντε και το Μπάουχαους. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και το αποκαλούμενο «Γκάουφορουμ» που έχτισαν εδώ οι ναζί δεν ανήκουν βέβαια στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά είναι και αυτά ένα κομμάτι της Βαϊμάρης. Εκεί μπορείτε να δείτε τις σκοτεινές πτυχές της γερμανικής ιστορίας.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Θα έλεγα το ανάκτορο της πόλης. Εξωτερικά μοιάζει με τεράστιο κουτί. Αλλά αν το δείτε πιο προσεκτικά, είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη και μάλιστα εκπέμπει μία έντονη αυθεντικότητα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν από αρχιτεκτονικής άποψης οι αίθουσες τελετών σε κλασικό ρυθμό, που ολοκληρώθηκαν λίγο μετά το 1800 με το μεγαλοπρεπές κλιμακοστάσιο. Το ίδρυμα για την κλασική κληρονομιά της Βαϊμάρης έχει εγκαταστήσει στο ανάκτορο μία πολύπλευρη συλλογή τέχνης με έργα των Ντύρερ, Κράναχ, Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ, αλλά και των Μονέ, Ροντέν και Μπέκμαν. Αξίζει τον κόπο λοιπόν! Πρέπει όμως να διαθέτει κανείς και τον απαραίτητο χρόνο, για να μπορέσει να απολαύσει την περιήγηση στο μουσείο.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Ήδη από παιδί είχα τις πρώτες εικόνες από το σπίτι του Γκαίτε, αλλά κυρίως από τα πάρκα και τους κήπους μέσα στην πόλη, καθώς και γύρω από αυτήν. Ακόμα και σήμερα με εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα οι χώροι κατοικίας στο σπίτι του Γκαίτε. Όποιος τους επισκέπτεται, αισθάνεται πολύ κοντά στον μεγάλο λογοτέχνη, γιατί ένα μεγάλο μέρος από την κληρονομιά του είναι ακόμα εκεί. Συγκινούμαι ιδιαίτερα όταν επισκέπτομαι το γραφείο, τον χώρο εργασίας του. Εδώ βλέπεις ποιά ακριβώς θέση έχει το κάθε αντικείμενο, σε ποιο συρτάρι βρισκόταν το κάθε έγγραφο ή αναμνηστικό. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται και η ιδιωτική βιβλιοθήκη του Γκέτε. Σου δίνει μία πολύ καλή αίσθηση για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο σπίτι αυτό.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Η άνοιξη, το καλοκαίρι, αλλά και οι αρχές του φθινοπώρου έχουν μία ιδιαίτερη ομορφιά στη Βαϊμάρη. Τα πάρκα που περιβάλλουν την πόλη σαν μία τεράστια πράσινη κορδέλα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία χλωρίδας. Μιλάω για το πάρκο στον ποταμό Ιλμ ή στη συνοικία Τίφουρτ, αλλά κυρίως στην περιοχή του Μπελβεντέρε. Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται με τους ιδιωτικούς κήπους του Γκαίτε στο σπίτι του και στο εξοχικό κιόσκι. Παντού βρίσκουμε μία αφορμή για να επιβραδύνουμε το βήμα μας, είτε κάτω από τα αιωνόβια δέντρα, είτε στα πολυάριθμα κτίσματα εν μέσω κήπων, είτε στα σιντριβάνια. Αλλά και ο χειμώνας δεν είναι άξιος περιφρόνησης. Είναι η εποχή που θα βρεις ησυχία στο σπίτι του Γκαίτε και του Σίλερ, που συγκεντρώνεσαι απερίσπαστος στο Ανάκτορο και στο μουσείο Μπάουχαους.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Θα συνιστούσα σίγουρα το μουσείο Μπαουχάους στην πλατεία Θεάτρου. Το κτήριο δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά προσφέρει μία εικόνα για την ιστορία του Μπαουχάους και κυρίως για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των καθηγητών αλλά και των μαθητών της σχολής.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Η γνήσια σπεσιαλιτέ είναι το λουκάνικο της Θουριγγίας, που το βρίσκετε παντού και πραγματικά μόνο εδώ έχει τόσο ωραία γεύση, ή επίσης διάφορα πιάτα με κρέας και κροκέτες Θουριγγίας. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι ωραία να κάθεσαι έξω, σε ένα ωραίο καφέ και να απολαμβάνεις την εικόνα της πόλης.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Δύσκολο να αποφασίσω. Κάποια στιγμή θέλω ασφαλώς να ταξιδέψω στην Ιταλία, να επισκεφθώ τις νεκροπόλεις των Ετρούσκων και κυρίως την Ταρκινία στην επαρχία του Λάτιου, κοντά στη Ρώμη. Αλλά και το αρχαίο Ηράκλειο στον κόλπο της Νάπολης έχω στο πρόγραμμα, όπως και πολλά άλλα μέρη.

Η Κριστίν Κνέμπελ

ξέρει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Βαϊμάρης από τα παιδικά της χρόνια.

Έχει μεγαλώσει στην πόλη του κλασικισμού και του Μπάουχαους, εδώ έχει περάσει και μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και θεολογία στη γειτονική Ιένα. Από το 2009 είναι συνεργάτης του γενικού διευθυντή μουσείων στο ίδρυμα για την κλασσική κληρονομιά της Βαϊμάρης.