Οκτώ ερωτήσεις

Πέτρα Βες, συνεργάτιδα του ιδρύματος για τα πρωσικά ανάκτορα και τους κήπους σε Βερολίνο και Βραδενβούργο

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Πότσνταμ;

Φυσικά τους αμπελώνες του Φρειδερίκου του Μεγάλου με κορωνίδα το ανάκτορο Σανσουσί. Είναι μαγευτικό. Και για όποιον δεν θέλει πολλή τουριστική κίνηση: λίγο πιο απόμερα, δίπλα στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται το ανάκτορο Σαρλότενχοφ με τα ρωμαϊκά λουτρά.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Οι κήποι του Σανσουσί είναι τόσο διαφορετικοί από τους αυστηρά δομημένους, γεωμετρικά τακτοποιημένους κήπους με τα ολόισια δέντρα και τους συμμετρικά κουρεμένους θάμνους, που βλέπεις συνήθως σε βασιλικούς κήπους. Τα μονοπάτια, τα λιβάδια και οι συστάδες των δέντρων δίνουν την αίσθηση ότι έχουν προκύψει εντελώς τυχαία. Αισθάνεσαι σαν να κάνεις τον περίπατό σου σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Αλλά και το ανάκτορο Σαρλότενχοφ διαφέρει από την εικόνα που έχουμε συνήθως για τα ανάκτορα του είδους. Μοιάζει περισσότερο με έπαυλη ευκατάστατου αστού, διαρρυθμισμένη με ιδιαίτερο γούστο, αλλά και με μία δόση εκκεντρικότητας.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Αν σας την πω, θα γίνει και αυτή συνηθισμένη, έτσι δεν είναι; Θα την πω παρόλα αυτά: ο κήπος των ρόδων στο ανάκτορο Σαρλότενχοφ. Αλλά ας μην αποκαλύψω περισσότερα.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Ο τέλειος συνδυασμός του φυσικού και του τεχνητά διαμορφωμένου περιβάλλοντος. Καθοριστικό στοιχείο είναι το νερό, γι αυτό μία βόλτα με το καραβάκι είναι ο καλύτερος τρόπος να βιώσει κανείς τη μοναδικότητα το τοπίου. Μία ακόμη συμβουλή: μπορείτε να νοικιάσετε ένα θαλάσσιο ταξί.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Είναι πάντα μαγευτικά εδώ. Εξαρτάται βέβαια και από το τι τύπος είναι ο καθένας. Εμένα για παράδειγμα μου αρέσει πολύ να τρέχω από λίμνη σε λίμνη τις παγωμένες μέρες του χειμώνα και να θαυμάζω το τοπίο.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Αξίζει τον κόπο να περπατήσει κανείς στο Πότσνταμ, για να γνωρίσει την πόλη. Και δεν εννοώ μόνο να ανεβοκατέβει την κεντρική «οδό του Βραδεμβούργου», θα έπρεπε να περιδιαβεί και τα δρομάκια και τις εισόδους των σπιτιών, να αιφνιδιαστεί ευχάριστα, ανακαλύπτοντας τη ανακαλύψει τη γοητεία του μπαρόκ ιστορικού κέντρου στις περίβολους και στις αυλές των σπιτιών.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Την άνοιξη τα σπαράγγια της περιοχής είναι κορυφαία.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το σινικό τείχος. Σε αυτό το τεράστιο οικοδόμημα θα ήθελα μάλιστα να περπατήσω για λίγο, για παράδειγμα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Η Πέτρα Βες

γεννήθηκε στο Εκαρτσμπέργκα της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Η παιδαγωγός εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια στην εκπαίδευση παιδιών και νέων. Από το 1983 ασχολείται με τα ανάκτορα και τα πάρκα του Πότσνταμ. Σήμερα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ξεναγήσεων και εκδηλώσεων στους κήπους του Φρειδερίκου του Μεγάλου.