Οκτώ ερωτήσεις

Μάρεν Μπρεχμάχερ-Ίνεν, ιστορικός αρχιτεκτονικής κήπων

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το ορεινό πάρκο Βιλχελμσχόε;

Οι τεχνητοί καταρράκτες του ορεινού πάρκου που φτιάχτηκαν 300 χρόνια πριν. Είναι ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής κήπων που βασίζεται σε ένα έξυπνο σύστημα δεξαμενών, λιμνών και καναλιών χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από αντλίες. Το νερό ξεκινά από το σημείο όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ηρακλή σε ύψος 500 μέτρων. Το νερό κατευθύνεται από εκεί μέσω πέντε ενδιάμεσων σταθμών στο κάστρο Βιλχελμσχόε. Σχεδόν μία ώρα μετά το ξεκίνημά του από ψηλά το νερό καταλήγει σε ένα σιντριβάνι, από όπου εκτοξεύεται σε ύψος 52 μέτρων. Η αποκορύφωση ενός μοναδικού θεάματος.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Αυτό που με εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα είναι η έκταση και κυρίως η ποικιλομορφία του πάρκου. Η έκτασή του ορεινού πάρκου αντιστοιχεί σε 350 γήπεδα ποδοσφαίρου και προσφέρει αναρίθμητες εικόνες φυσικού τοπίου. Αν μετακινηθεί κανείς εντός του πάρκου μπορεί να ανακαλύπτει διαρκώς νέες ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Από ό,τι ξέρω δεν υπάρχει άλλο πάρκο στην Ευρώπη που να διαθέτει τόσο μεγάλη ποικιλία τοπίων. Το πάρκο Βιλχελμσχόε είναι για μένα κάτι σαν μία υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Το βόρειο τμήμα του πάρκου. Κρυμμένος ανάμεσα στα δέντρα βρίσκεται ο νέος καταρράκτης. Ο τεχνητά διαμορφωμένος κήπος δημιουργήθηκε το 1826 και ήταν μέρος των διάσημων καταρρακτών. Σήμερα έχει γίνει ερείπιο. Η φύση επικράτησε και πάλι δημιουργώντας έναν μαγευτικό τόπο.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Όσο σπούδαζα αρχιτεκτονική τοπίου είχα διαβάσει πολλά για αυτό το πάρκο, αλλά δεν το είχα δει ποτέ. Όταν το επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 1977 εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος και την ποικιλία δέντρων και λουλουδιών από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πολλά από αυτά τα φυτά δεν τα είχα ξαναδεί μαζί σε κανένα άλλο πάρκο της Ευρώπης.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο αλλά νομίζω ότι αυτό το πάρκο είναι εντυπωσιακό όλο το χρόνο. Την άνοιξη έχει την ποικιλία και τα χρώματα των φυτών. Το καλοκαίρι είναι το παιχνίδι με το νερό, οι ήχοι του νερού και του αέρα και το κελάιδισμα των πουλιών. Το φθινόπωρο οι χρωματικοί τόνοι της εποχής. Και το χειμώνα οι παγωμένοι καταρράκτες και η παραμυθένια σιγή του τοπίου.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Το κάστρο και το πάρκο του Βίλχελμσταλ στον δήμο του Κάλντεν, 10 χλμ βορείως του ορεινού πάρκου Βιλχελμσχόε. Το κάστρο και το πάρκο του Βίλχελμσταλ κατασκευάστηκαν μεταξύ 1747 και 1761. Ένα σημαντικό στοιχείο του πάρκου είναι ένας φράχτης που εκτείνεται μέσα σε μία τάφρο περιμετρικά του κάστρου, ώστε να μην δίνεται η αίσθηση ότι το πάρκο διαχωρίζεται από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Μόνο όταν σταθεί κανείς μπροστά από την τάφρο αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του φράχτη.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Σπεσιαλιτέ της περιοχής γύρω από το Κάσελ θεωρείται ένα είδος λουκάνικου που παρασκευάζεται αποκλειστικά με χοιρινό κρέας. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση πρόσθετων ενισχυτικών γεύσης, ενώ επιτρέπεται η χρήση πολύ συγκεκριμένων μπαχαρικών. Η περίοδος ωρίμανσης του αποξηραμένου στον αέρα λουκάνικου διαρκεί δύο έως επτά μήνες.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Με μαγεύει το ερώτημα ποιες επιρροές και διασυνοριακές σχέσεις καθόρισαν την τέχνη της διαμόρφωσης κήπων. Ως εκ τούτου θα με ενδιέφεραν πολύ οι κινεζικοί κήποι αναψυχής, όπως ο Αυτοκρατορικός Κήπος του Πεκίνου ή οι κήποι του Σουτσόου. Θα επισκεπτόμουν επίσης ευχαρίστως του Περσικού Κήπους στο Ιράν, οι οποίοι ανακηρυχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 2011.

Η Μάρεν Μπρέχμαχερ-Ίνεν

δίδαξε 30 και πλέον χρόνια ιστορία της κηπουρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ.

Η ιστορία της κηπουρικής τέχνης παρέμεινε το μεγάλο της πάθος. Η αρχιτέκτονας τοπίου και κήπων είναι από το 2003 συμπροεδρεύουσα της ένωσης πολιτών για το ορεινό πάρκο Βιλμχελμσχόε.