Οκτώ ερωτήσεις

Σερένα Λ’ οέστ, μεταφράστρια και παιδαγωγός με εξειδίκευση στα μνημεία

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Έσεν;

Φυσικά μία ξενάγηση από τους συναδέλφους μου ή εμένα. Εδώ μαθαίνει κανείς τα πάντα για την αρχιτεκτονική, βιομηχανική και κοινωνική ιστορία του ορυχείου και της μονάδας καύσης κοκ. Δείχνουμε σε εξειδικευμένους και μη επισκέπτες πως λειτουργούσε το παγκόσμιο μνημείο μέσα από αυθεντικές μηχανές, μοντέλα και εγκαταστάσεις πολυμέσων. Υπάρχει ένας πλούσιος κατάλογος ειδικών ξεναγήσεων και διοργανώνονται από καλλιτεχνικές ξεναγήσεις μέχρι παιδικά γενέθλια.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η ανεπανάληπτη ποικιλία ιστορικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η εκπληκτική αρχιτεκτονική και τέχνη και ο συνδυασμός πολιτισμού και φύσης στο πάρκο Τσολφεράιν.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Το «Παλάτι των Πρότζεκτ» των Ίλια και Εμιλία Καμπακόφ στις εγκαταστάσεις καύσης κοκ είναι μία μεγαλειώδης εγκατάσταση, που με εντυπωσιάζει πάντα.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Οι εκπληκτικοί πύργοι γεωτρήσεως πετρελαίου. Πρόκειται για μία χαρακτηριστική εικόνα της περιοχής, που εκπροσωπεί επάξια την μοντέρνα αρχιτεκτονική κατασκευή του φρεατίου 12 από τον Φριτζ Σουπ και τον Μάρτιν Κρέμερ.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Έχω μία πρόταση για κάθε εποχή: το καλοκαίρι αξίζει η πανοραμική θέα στην περιοχή του Ρουρ από την οροφή της μονάδας επεξεργασίας άνθρακα. Το φθινόπωρο είναι χαριτωμένο το βιομηχανικό δασάκι στη χωματερή με τα μαγεμένα γλυπτά του Ούλριχ Ρούκριεμ. Το χειμώνα πρέπει να περπατήσετε με απλά παπούτσια στο παγοδρόμιο των εγκαταστάσεων του Τσολφεράιν. Για την άνοιξη συνιστώ έναν περίπατο στο δενδρόφυτο δακτύλιο για να απολαύσετε την ανθισμένη φύση.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Το μουσείο του Ρουρ, μέσα στη μονάδα επεξεργασίας άνθρακα στο φρεάτιο 12. Το μουσείο καλά διαμορφωμένο μουσείο προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για τη φυσική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής. Για να δει κανείς αυτό το μουσείο μπορεί να αφιερώσει μία ολόκληρη μέρα.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Μία γενναία μερίδα τηγανιτές πατάτες. Για τους πιο εκλεκτικούς το καζίνο Τσολφεράιν και το καφέ Κοκεράι σερβίρουν εκλεκτά τοπικά εδέσματα.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το εγκαταλειμμένο νησί των ορυχείων Χασίμα στην Ιαπωνία. Το νησί δεν συγκαταλέγεται ακόμη στην παγκόσμια κληρονομιά, αλλά βρίσκεται στη λίστα των υποψήφιων.

Η Σερένα Λ’ οέστ

κατάγεται από την περιοχή του Ρουρ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Έσεν.

Οι σπουδές Ψυχολογίας την οδηγούν στο Μπόχουμ και το Παρίσι. Σήμερα ζει και πάλι στο Έσεν και εργάζεται ως μεταφράστρια και παιδαγωγός μνημείων. Ένα από τα πεδία εξειδίκευσής της είναι οι γαλλόφωνες ξεναγήσεις για αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης στο Έσεν και την περιοχή του Ρουρ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Γερμανίας και την αναδιάρθρωσή της.

 

Μπίνγκεν

65 χλμ.

Κόμπλεντς

97 χλμ.

Μπρυλ

20 χλμ.

Κολωνία

71 χλμ.

Άαχεν

128 χλμ.

Έσεν