Οκτώ ερωτήσεις

Επίσκοπος Χέλμουτ Ποκέ, πρωτοσύγκελος του καθεδρικού του Άαχεν

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Άαχεν;

Ο καθεδρικός του Άαχεν -η εκκλησία της Παναγίας του Καρλομάγνου- διαθέτει μεγάλο ιστορικό πλούτο. Τέσσερα σημεία εντός του καθεδρικού χαίρουν ιδιαίτερης σημασίας: το καρολίγγειο κεντρικό κτήριο με το ιερό βήμα στο κέντρο του, ο τάφος του Καρλομάγνου, η λειψανοθήκη με τα ιερά αντικείμενα στην αίθουσα της χορωδίας και ο θρόνος του Καρλομάγνου στον εξώστη του ναού. Για να σχηματίσετε μία καλύτερη εικόνα μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία από τις πολλές ξεναγήσεις που οργανώνονται καθημερινά.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η ασυνήθιστη και μοναδική ατμόσφαιρα του καθεδρικού του Άαχεν. Αυτό που με γοητεύει μέχρι και σήμερα είναι τα 1.200 και πλέον χρόνια ιστορίας αυτής της εκκλησίας.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Ναι και έχει σχέση με το φως του καθεδρικού. Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, ο φωτισμός στο εσωτερικό της εκκλησίας δημιουργεί μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Επειδή γεννήθηκα στο Άαχεν, είχα πάει από παιδί στον καθεδρικό της πόλης. Από παλιά με εντυπωσίαζε το μωσαϊκό με τη χρυσαφένια λάμψη στον κεντρικό θόλο του καθεδρικού.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα τον καθεδρικό θα πρέπει να γνωρίσει αρχικά τη σημασία του ως οίκου του Θεού, δηλαδή να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία παρουσία της χορωδίας του καθεδρικού.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Θα επισκεπτόμουν οπωσδήποτε το θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού. Μερικά από το εκθέματά του συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά της εποχής τους.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Σήμα κατατεθέν του Άαχεν είναι χωρίς αμφιβολία τα τοπικά γλυκίσματα Printen, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας επίσκεψης στην πόλη.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Επειδή είμαι πολύ δεμένος με τη φύση θα ήθελα κάποτε να επισκεφθώ ένα από τα μεγάλα εθνικά πάρκα, που ανήκουν στην παγκόσμια φυσική κληρονομιά της UNESCO. Η τα αρχέγονα δάση οξιάς στη Γερμανία, που συμπεριλήφθηκαν στην παγκόσμια κληρονομιά το 2011.

Ο Χέλμουτ Ποκέ

γεννήθηκε στο Άαχεν και αφιέρωσε τη ζωή του στην καθολική εκκλησία.

Μετά το πέρας σπουδών του στη Θεολογία, διετέλεσε για πολλα χρόνια ιερέας, για να αναλάβει αργότερα τη διεύθυνση της επισκοπικής ιερατικής σχολής του Άαχεν. Από το 2008 έως το 2014 ήταν πρωτοσύγκελος του καθεδρικού του Άαχεν και υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις του ναού.

 

Μπίνγκεν

65 χλμ.

Κόμπλεντς

97 χλμ.

Μπρυλ

20 χλμ.

Κολωνία

71 χλμ.

Άαχεν

128 χλμ.

Έσεν