Οκτώ ερωτήσεις

Ο Καρλ Χάιντς Κρόμε, τουριστικός επιχειρηματίας και ξενοδόχος

Επισκέπτομαι το μοναστήρι Κόρβαϊ. Τι δεν πρέπει να χάσω;

Επισκεπτόμενοι το Κόρβαϊ θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε τo νάρθηκα του ναού. Αυτά τα άνω των 1.200 ετών τείχη έχουν περάσει πολλά. Πρόκειται για χειροπιαστή ιστορία.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Τα κτήρια ακτινοβολούν για μένα μία αίσθηση απείρου και ανθεκτικότητας. Ήδη από το μεσαίωνα πολλοί άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν εδώ. Όμως και πολλά απαίσια πράγματα όπως ο θάνατος, η καταστροφή και η ανοικοδόμηση ανήκουν στην ιστορία του Κόρβαϊ. Κι ενώ όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ζωή εντός των κτηρίων: Στο ανάκτορο κατοικεί ο δούκας του Ράτιμπορ, στο μουσείο συρρέουν επισκέπτες και εγώ διατηρώ εδώ το ξενοδοχείο μου.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Η καλύτερη ώρα είναι το βράδυ, όταν οι επισκέπτες έχουν φύγει. Τότε μπορεί να νιώσει κανείς τη γαλήνη του τόπου, να καθήσει στην όχθη του Βέζερ και να αφεθεί στις σκέψεις του.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Στην πρώτη μου επίσκεψη στο Κόρβαϊ εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος των κτηρίων.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Πιο ωραία είναι φυσικά το καλοκαίρι. Πολλοί επισκέπτες και ποδηλάτες κινούνται τότε μέσα και γύρω από το Κόρβαϊ. Στο ανάκτορο γίνονται συναυλίες και εκθέσεις. Οι προσκυνητές που ακολουθούν τη διαδρομή του Αγίου Ιακώβου μπορούν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου να σφραγίζουν στην εκκλησία της μονής το λεγόμενο διαβατήριο του προσκυνητή.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

H περιοχή μας, η ορεινή περιοχή του Βέζερ, κυριαρχείται από το τοπίο του ομώνυμου ποταμού και τους μικρούς δασώδεις λόφους. Εδώ μπορεί κανείς να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Αξίζει τον κόπο μια διαδρομή με ποδήλατο κατά μήκος του Βέζερ, που περνά συνεχώς από ειδυλλιακά χωριά και παλιές πόλεις.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το χορταστικό, απλό φαγητό και η μπύρα. Εδώ στην ανατολική Βεστφαλία φτιάχνεται η τοπική μπύρα του Ντέτμολντ. Ένα γλυκό έδεσμα της περιφέρειας του Λίπε είναι το πίκερτ, ένα είδος τηγανίτας που τρώγεται με μαρμελάδα ή και με πάστα συκωτιού.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα με ενδιέφερε το ορυχείο Τσολφεράιν. Έχω ήδη δει πολλά άλλα.

Ο Καρλ Χάιντς Κρόμε

γεννήθηκε στη Βεστφαλία. Διατηρεί ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του ανακτόρου του Κόρβαϊ.

Πριν να φτιάξει το ξενοδοχείο στο Κόρβαϊ ήταν μαραγκός και είχε εμπειρία στην παιδαγωγική της εργασίας. Διηύθυνε μάλιστα επί 20 χρόνια ένα εργαστήρι για άτομα με αναπηρίες στο Ντέτμολντ. Παράλληλα ίδρυσε δική του επιχείρηση με κανό, την οποία μετέφερε το 2004 στο Κόρβαϊ. Σταδιακά μετέτρεψε τον παλιό στάβλο στην αυλή του ανακτόρου στο σημερινό ξενοδοχείο Weser Aktivhotel αναλαμβάνοντας τη διεύθυνσή του. Οι περιηγήσεις με κανό στον ποταμό Βέζερ είναι η ειδικότητά του.