Οκτώ ερωτήσεις

στην Ούτε Λίσκε, αντιδήμαρχο της πόλης του Βάρτμπουργκ Άιζεναχ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα κατά την επίσκεψή μου στο Βαρτμπουργκ;

Το Βάρτμπουργκ είναι το έμβλημα του Άισεναχ. Δεσπόζει πάνω από την πόλη και είναι ορατό από μακριά. Προκειμένου να αποκτήσουμε μία εντύπωση της ιστορικής σημασίας του κάστρου, πρέπει να συμμετάσχουμε οπωσδήποτε σε μία ξενάγηση στο λεγόμενο Παλάτι, μία ρομανική αίθουσα του 12ου αι. Όσοι επισκεφθούν το Βαρτμπουργκ με τα παιδιά τους μπορεί να τα κεράσει μία παραδοσιακή βόλτα με γαϊδουράκι.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Το Βαρτμπουργκ είναι πάντα εντυπωσιακό. Αφού ανέβει κανείς ψηλά και αφήσει το βλέμμα του να περιπλανηθεί πάνω από την πόλη και το δάσος της Θουριγγίας, γίνεται ισχυρότερο -σε μένα- το αίσθημα της πατρίδας. Πολύ όμορφες είναι και οι βραδιές συναυλιών, που διοργανώνονται συχνά εδώ. Τις βραδινές ώρες, όταν ηρεμεί η κίνηση της ημέρας, το κάστρο ακτινοβολεί μία ιδιαίτερη αίσθηση ηρεμίας και σταθερότητας.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Στο δρόμο για το Βάρτμπουργκ βρίσκεται ο χάρτης της Ελισάβετ. Αυτό το μονοπάτι πεζοπορίας τιμά το έργο της Ελισάβετ της Θουριγγίας. Η χαρτογράφος από τη Θουριγγίας ανήκει ήδη από τον 13ο αι. στους αγίους της Καθολικής Εκκλησίας. Ο χάρτης της Ελισάβετ περνά και από τα θεμέλια ενός νοσοκομείου, το οποίο είχε κάποτε χτίσει η χαρτογράφος για τους φτωχούς και άπορους ανθρώπους.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Γύρω από το Βάρτμπουργκ αισθάνεται κανείς μία έντονη αύρα Ιστορίας. Η Αγ. Ελισάβετ της Θουριγγίας, ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, τα θρυλικά τραγουδιστά ποιήματα: στοιχεία που διαμόρφωσαν έντονα τη γερμανική Ιστορία. Το Βάρτμπουργκ είναι τόσο καλοδιατηρημένο, ώστε να μπορεί κανείς να τοποθετήσει νοερά τον εαυτό του στο παρελθόν.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Μία επίσκεψη στο Βάρτμπουργκ αξίζει κάθε εποχή του χρόνου. Στην περίοδο πριν τα Χριστούγεννα αξίζει ιδιαίτερα η μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη αγορά. Το καλοκαίρι υπάρχουν οι βραδινές εκδηλώσεις στο κάστρο. Η φύση στην γύρω περιοχή είναι πολύ όμορφη την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Το γραφικό και γεμάτο ιστορία Άιζεναχ στους πρόποδες του κάστρου.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Δεν μπορεί βεβαίως να απουσιάζει το παραδοσιακό ψητό λουκάνικο της Θουριγγίας. Καταπληκτικά είναι επίσης το κλος (βραστή πατατοκροκέτα) με κυνήγι. Για το απόγευμα ενδείκνυται το Schmandkuchen, ένα κέικ με κρέμα και μανταρίνια.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Το μεσαιωνικό κέντρο της Μπριζ στο Βέλγιο.

Η Ούτε Λίσκε

γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άιζεναχ.

Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής στη γενέτειρά της. Η αντιδήμαρχος του Άιζεναχ είναι από το 2006 υπεύθυνη για τον πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό τομέα της πόλης της.