Οκτώ ερωτήσεις

στον Καρλ Σούνεμαν, εντεταλμένο της UNESCO για το εργοστάσιο Φάγκους στο Άλφελντ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα κατά την επίσκεψή μου στο εργοστάσιο Φάγκους;

Με εντυπωσιάζει κυρίως ο ηλικίας άνω των 100 ετών αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του εργοστασίου από τον Βάλτερ Γκρόπιους. Το εργοστάσιο εξακολουθεί να παράγει μέχρι σήμερα. Η έκθεση Φάγκους-Γκρόπιους για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηρίου βρίσκεται κι αυτή μέχρι σήμερα στη μέση της χρησιμοποιούμενης μέχρι σήμερα αίθουσας παραγωγής. Άρα λοιπόν, το εργοστάσιο Φάγκους είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς γεμάτο ζωντάνια.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Θεωρώ μοναδική την πλημμυρισμένη με φως αρχιτεκτονική με γυαλί και χάλυβα. Η φωτεινότητα στους χώρους εργασίας με εντυπωσίασε ήδη κατά το διάστημα της εκπαίδευσής μου πάνω από 50 χρόνια πριν. Ο ενθουσιασμός μου για την αρχιτεκτονική του εργοστασίου διατηρήθηκε αναλλοίωτος όλα αυτά τα χρόνια.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Οι επισκέπτες του εργοστασίου πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουν μια φορά από έξω την ισόγεια γυάλινη πρόσοψη του κεντρικού κτηρίου. Εδώ μπορεί κανείς να δει σήμερα, όπως και 100 χρόνια πριν, πως σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τα χέρια καλαπόδια για κάθε τύπο παπουτσιού.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Η απλή και λειτουργική αρχιτεκτονική διαμόρφωση.

Πώς γνωρίζουμε καλύτερα την περιοχή;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πρέπει να περπατήσει κανείς στο χώρο γύρω από το εργοστάσιο. Έτσι αποκομίζει κανείς μία θαυμάσια εικόνα της συνολικής εγκατάστασης. Ο γύρος του εργοστασίου διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Το κάθε ένα από αυτά αξίζει.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Την πατρίδα μου, το Λαϊνμπέργκλαντ, στην περιφέρεια του Άλφελντ. Όποιος έχει χρόνο μπορεί να παρατηρήσει το θαυμάσιο ημιορεινό τοπίο.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Το φθινόπωρο και το καλοκαίρι μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην περιοχή του Άλφελντ πράσινο λάχανο με Μπρέγκενβουρστ, μία τοπικό και παραδοσιακά πικάντικο λιχουδιά.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Την παλιά πόλη της Κρακοβίας στην Πολωνία, η οποία αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από το 1978.

Ο Καρλ Σούνεμαν

είναι εκπαιδευμένος τεχνίτης κατασκευής καλαποδιών. Εργάζεται στο εργοστάσιο Φάγκους σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Από το 2009 δεν εργάζεται πια στο τμήμα παραγωγής, αλλά ως εντεταλμένος της UNESCO είναι υπεύθυνος για την έκθεση Φάγκους-Γκρόπιους. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λαϊνεμπέργκλαντ της Κάτω Σαξονίας, περιοχή στην περιφέρεια της πόλης του Άλφελντ.