Οκτώ ερωτήσεις

Στέφαν Ράιν, διευθυντής του ιδρύματος των λουθηρανικών μνημείων στη Σαξονία-Άνχαλτ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ τη Βιτεμβέργη;

Εύκολη ερώτηση. Στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Βιτεμβέργης ανήκουν 4 κτήρια: η εκκλησία της πόλης και η αυτή του κάστρου, το σπίτι του Λουθήρου και το σπίτι του Μελάγχθωνα. Και οι 4 τόποι είναι εντυπωσιακοί αξίζουν μία επίσκεψη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε την εκκλησία του Κάστρου, τη θύρα της με τις 95 θέσεις και τους τάφους των μεταρρυθμιστών Μαρτίνου Λούθηρου και Φιλίππου Μελάγχθωνα. Ιδιαίτερη αύρα έχει και το σαλόνι στο σπίτι του Λουθήρου, ο τόπος όπου ο Λούθηρος διοργάνωνε τις διάσημες συζητήσεις του.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η παλιά πόλη της Βιτεμβέργης μοιάζει με υπαίθριο μουσείο. Εδώ έζησε και έδρασε ο Λούθηρος, περπάτησε σε αυτούς του δρόμους, γνώριζε αυτά τα κτήρια. Αυτή η ιστορική αυθεντικότητα καθιστά μία επίσκεψη στη Βιτεμβέργη μοναδική εμπειρία. Παρεμπιπτόντως δεν αξίζει μόνο να την επισκεφθεί κανείς. Εγώ ζω εδώ και μου αρέσει πολύ.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Η πρότασή μου είναι το σιντριβάνι του Λουθήρου, κοντά στην παλιά πόλη της Βιτεμβέργης και δίπλα στην όχθη του Έλβα. Το σιντριβάνι πήρε το όνομα του Λουθήρου εξαιτίας ενός ιστορικού κτηρίου στην οδό Ντρέσντενερ. Στο υπόγειό του βρίσκεται ένα φρεάτιο, το οποίο υπάρχει από την εποχή της Μεταρρύθμισης, το σιντριβάνι του Λουθήρου. Όπως τόσους άλλους τόπους μέσα και γύρω από τη Βιτεμβέργη, λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος επισκέφθηκε και αυτό το μέρος μαζί με τους μαθητές του.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Κάθε φορά που ανατρέχω στην πρώτη μου επίσκεψη στη Βιτεμβέργη το 1990, με εντυπωσιάζει κάθε μέρα το πώς εξελίχθηκε η πόλη από τότε. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου μελετούσα πολλές ώρες τα έργα του Φιλίππου Μελάγχθωνα. Το 1990 βρέθηκα για πρώτη φορά στο χώρο όπου ο μεγάλος λόγιος –μαζί με τον Μαρτίνο Λούθηρο- έγραψε όλα αυτά που έγραψε. Ήταν απίστευτο.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Η Βιτεμβέργη είναι γοητευτική κάθε εποχή. Θεωρώ την πόλη ομορφότερη την άνοιξη. Στην αυλή του Λουθήρου υπάρχει μία παλιά μανόλια, η οποία είναι αξιοθαύμαστη όταν ανθίζει.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Η περιοχή δεν σημαδεύτηκε μόνο από το Λούθηρο και τη Μεταρρύθμιση. Το Βασίλειο των Κήπων στο Ντέσαου-Βέρλιτς και το Μπαουχάουζ στο Ντέσαου είναι δύο ακόμη μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε πολύ κοντινή απόσταση. Θα μπορούσε μάλιστα ακόμη και να περπατήσει κανείς ως εκεί κατά μήκος του Έλβα.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Στη Βιτεμβέργη όλα παραπέμπουν στο Λούθηρο ακόμη και στην κουζίνα: είτε ψωμί, είτε μπισκότα, είτε κρασί, όλα έχουν πάρει το όνομά του. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα πάντα.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα ήθελα να επισκεφθώ της εκκλησίες της ειρήνης στη Σβίντνιτσα και το Γιάουερ της Πολωνίας. Η Μεταρρύθμιση δεν άφησε τα ίχνη της μόνο στη Γερμανία.

Ο Στέφαν Ράιν

μελετά εδώ και πολλά χρόνια το ιστορικό παρελθόν και παρόν της Μεταρρύθμισης.

Ο φιλόλογος είναι από το 1998 διευθυντής του ιδρύματος λουθηρανικών μνημείων στη Σαξονία-Άνχαλτ. Είναι επίσης πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Δρόμοι προς το Λούθηρο» που επιδιώκει να προσελκύσει το τουριστικό ενδιαφέρον για τον Μαρτίνο Λούθηρο.