Οκτώ ερωτήσεις

Γιούτα Φίσερ, δήμαρχος του Αϊσλέμπεν

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Αϊσλέμπεν;

Οπωσδήποτε πρέπει να έχει δει κανείς το δρόμο του Λουθήρου στο κέντρο της πόλης. Αυτός συνδέει από το 2010 τα δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της πόλης μας. Ξεκινάει από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Λούθηρος και οδηγεί μέχρι το σπίτι στο οποίο πέθανε ο Μεταρρυθμιστής. Ο δρόμος περνά ακόμη από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα, όπου μπορούμε να δούμε μέχρι και σήμερα τον αυθεντικό άμβωνα, από τον οποίο κήρυττε ο Λούθηρος έως και λίγο πριν από το θάνατό του.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Με γοητεύει η υπερχιλιόχρονη ιστορία της πόλης. Ωστόσο πριν από το 1990 εμφάνιζε σημάδια παρακμής. Μόνο το επετειακό έτος 1983 έφερε λίγο χρώμα στα λουθηρανικά μνημεία. Μετά τη γερμανική επανένωση επανήλθε λίγη ζωή στο Αϊσλέμπεν. Εντατικά έργα επισκευής και μέτρα στήριξης επιδιόρθωσαν τις ζημιές των προηγούμενων ετών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ξαναβρήκε σήμερα την παλιά του αίγλη.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Τα κελιά των μοναχών στο μοναστήρι του Ζανκτ Άνεν. Εκτιμάται ότι κτίστηκαν το 1516. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να έχει φιλοξενηθεί εκεί και ο Μαρτίνος Λούθηρος. Από το 2012 είναι και πάλι ανοιχτή για τους επισκέπτες η εκκλησία όπου βαπτίστηκε ο Λούθηρος. Εδώ βρίσκεται και η κολυμβήθρα, η οποία διατηρεί ορισμένα από το αυθεντικά τμήματα της κολυμβήθρας στην οποία είχε βαπτιστεί ο Λούθηρος στις 11 Νοεμβρίου του 1483.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Γνωρίζω την πόλη από το πρώτα παιδικά μου χρόνια. Αυτό που εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει όταν έρχομαι στο Αϊσλέμπεν μετά από καιρό είναι οι λόφοι προ των πυλών της πόλης. Θυμίζουν την ιδιαίτερη σημασία των μεταλλείων για την περιοχή γύρω από το Αϊσλέμπεν. Ήδη από τον 13ο αι. ξεκίνησε εδώ η εξόρυξη χάλκινων πετρωμάτων. Οι λόφοι, που σχηματίστηκαν την εποχή των μεταλλείων από την απόθεση του χώματος, μοιάζουν με πυραμίδες και είναι για μένα από την παιδική μου ηλικία ένα σύμβολο της πατρίδας.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Την άνοιξη, αλλά ειδικά το φθινόπωρο. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται τότε με τη συνδρομή των πολλών δέντρων της σε μία θάλασσα χρωμάτων. Το Σεπτέμβριο γιορτάζεται επίσης η υπαίθρια αγορά του Αϊσλέμπεν. Αυτή χρονολογείται από το 1521. Στο Αϊσλέμπεν είχε πάρει παλιότερα την πρώτη άδεια για το στήσιμο μιας κτηνοτροφικής αγοράς.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Το «θαύμα της Χέλφτα»: έτσι ονομάζεται από το 1999 το μοναστήρι St. Marien στη συνοικία Χέλφτα. 450 χρόνια μετά τη δήμευσή του, 10 μοναχές επέστρεψαν ξαναδίνοντας ζωή στο μοναστήρι.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Τα μεταλλεία έχουν αφήσει το στίγμα τους περιοχή γύρω από το Αϊσλέμπεν. Ως εκ τούτου η κουζίνα είναι πολύ απλή, αλλά πολύ νόστιμη. Ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι μία σούπα με αχλάδι και πατάτα. Το όνομά της; Ουρανός και γη.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Αυτό που δεν κατάφερα να δω μέχρι σήμερα είναι ο καθεδρικός του Άαχεν. Ελπίζω να μπορέσω να τον επισκεφθώ το συντομότερο.

Η Γιούτα Φίσερ

ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα κοινά της ιδιαίτερης πατρίδας της.

Πριν να βάλει υποψηφιότητα για ένα πολιτικό αξίωμα, η οικονομολόγος εργαζόταν στη διοικητική υπηρεσία του Αϊσλέμπεν. Από το 2009 είναι δήμαρχος της πόλης.