Οκτώ ερωτήσεις

Ρεγγίνα Μπίτνερ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ιδρύματος Μπάουχαους στο Ντέσαου

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Μπάουχαους του Ντέσαου;

Το ιστορικό κτήριο του γραφείου ευρέσεως εργασίας, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους και κτίστηκε το 1929.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Μου αρέσει το γεγονός ότι το παλιό γραφείο ευρέσεως εργασίας είναι αντιπροσωπευτικό μιας αρχιτεκτονικής που συνδέεται με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Οι ιδέες, τα ιδανικά και οι ουτοπίες ενός νέου τρόπου σκέψης αντανακλώνται στο φως, τον χώρο και την αρχιτεκτονική.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Τον πιλοτικό οικισμό Ντέσαου-Τόρτεν, όπου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ένας ορθολογιστικός οικοδομικός τρόπος από τον Γκρόπιους αλλά και τον συνάδελφό του Χάνες Μέγερ.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Όταν ήρθα στο Ντέσαου για πρώτη φορά το 1988, η έκταση μπροστά από το κτήριο της σχολής του Μπάουχαους βρισκόταν μία έκταση του κόκκινου στρατού. Η απόσταση αναπνοής μεταξύ στρατιωτικών εγκαταστάσεων και Μπάουχαους αρχιτεκτονικής με εντυπωσίασε πολύ. Τη θέση του αλλοτινού στρατοπέδου πήρε σήμερα η πανεπιστημιούπολη του Άνχαλτ.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Τον Μάιο.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Το Βασίλειο των Κήπων στο Ντέσαου-Βέρλιτς. Συγκρίνεται με το Μπάουχαους, καθώς και στον καιρό του Διαφωτισμού αναζητούνταν τρόποι οργάνωσης των μέσων με στόχο τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Το Flammkuchen (ένα είδος πίτσας) του Χάιλμαν, που σερβίρεται τα μεσημέρια στη λέσχη του Μπάουχαους.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Την πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Όσκαρ Νίμαϊερ και Λούσιο Κόστα και εγκαινιάστηκε το 1960, μετά από μόλις 4 χρόνια σχεδιασμού και ανέγερσης.

Η Ρεγγίνα Μπίτνερ

είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Ιδρύματος Μπάουχαους στο Ντέσαου.

Σπούδασε πολιτισμικές επιστήμες. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Φράιμπεργκ της Σαξονίας, κοντά στη Δρέσδη. Είναι επίσης διευθύντρια του κολλεγίου του ιδρύματος Μπάουχαους στο Ντέσαου. Δημιουργικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο ερευνούν εδώ τις προκλήσεις της σύγχρονης αστικής αρχιτεκτονικής.