Οκτώ ερωτήσεις

Κάτριν Λέσερ, αρχιτέκτονας κήπου και τοπίου

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ τους μοντέρνους οικισμούς του Βερολίνου;

Η πόλη-κήπος του Φάλκενμπεργκ σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπρούνο Τάουτ και τον προπάππου μου, αρχιτέκτονα κήπου Λούντβιχ Λέσερ. Επειδή είναι κάπως έξω από το Βερολίνο, έχει μάλλον λιγότερους επισκέπτες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 5 οικισμούς. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε. Φυσικά αξίζει και μία επίσκεψη στον «πεταλοειδή οικισμό». Αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τους 6 οικισμούς παγκόσμιας κληρονομιάς και ήταν τη δεκαετία του 20 ένα από τα πρώτα μεγάλα εργοτάξια του Βερολίνου.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Το Φάλκενμπεργκ κτίστηκε πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως η πρώτη πόλη-κήπος στο Βερολίνο. Εντυπωσιάζει με την ενδιαφέρουσα εναλλαγή των χρωμάτων εξαιτίας της οποίας ονομάζεται και «κουτί με χρώματα». Κατά την οικοδόμησή του Φάλκενμπεργκ πολλοί Βερολινέζοι διαμαρτύρονταν για τα πολύχρωμα κτήριά του, μεταξύ των οποίων και ενός μαύρου. Και ο «πεταλοειδής οικισμός» αποτελείται από κόκκινα, κίτρινα, μπλε και λευκά σπίτια. Ο Μπρούνο Τάουτ είχε την επιδεξιότητα να δημιουργεί ενδιαφέροντα αστικά κτίσματα, τα οποία αναδείκνυε χρησιμοποιώντας χρώμα.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Η μυστική συμβουλή μου είναι το «σπίτι του Τάουτ». Αυτό το σπίτι στο 6ο οικοδομικό τμήμα του «πεταλοειδούς οικισμού» ανακαινίστηκε με τα χρώματα που είχε επιλέξει ο Μπρούνο Τάουτ για τους εσωτερικούς τοίχους και επιπλώθηκε με έπιπλα των δεκαετιών του 20 και του 30. Σήμερα μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτό το αναπαλαιωμένο σπίτι με τον κήπο του για να αποκομίσει μία πλήρη εντύπωση της αλλοτινής ζωής στην περιοχή.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Ο «πεταλοειδής οικισμός» είχε τον ίδιο ιδιοκτήτη για περισσότερο από 75 χρόνια. Έτσι διατηρεί πολλά στοιχεία αυθεντικότητας. Για παράδειγμα, δεν αλλάχτηκαν ποτέ τα ξύλινα κουφώματα των παραθύρων ή οι εξώπορτες. Υπάρχουν ακόμη στα αρχικά τους σχέδια και χρώματα. Αυτό δημιουργεί μία ωραία εικόνα ομοιομορφίας και αρμονίας.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Την άνοιξη. Στους μπροστινοί κήποι δύο οδών, της Πάρχιμερ Αλέε και της Όνκελ-Μπρέσιχ-Στράσε, έχουν φυτευτεί κερασιές. Έτσι τον Απρίλιο αυτοί οι δρόμοι είναι ανθισμένοι και περπατά κανείς κάτω από ροζ σύννεφα. Σε αυτά προστίθενται τα πολυάριθμα οπωροφόρα δέντρα με τα λευκά τους άνθη.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τον «πεταλοειδή οικισμό» βρίσκεται το προστατευόμενο κτήμα Μπρίτζ με δύο μουσεία, δύο εστιατόρια και ένα υπέροχο αγροτικό πάρκο του 17ου αι. Εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς ακόμη το παλιό κέντρο του χωριού με την εκκλησία του, την λιμνούλα, το σπίτι του ιερέα και το παλιό σχολείο. Στο κτήμα εκτρέφονται παλιά είδη οικόσιτων ζώων.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Την άνοιξη οπωσδήποτε το σπαράγγι του Μπέελιτζ. Αυτό φυτρώνει νοτίως του Βερολίνου και είναι αληθινά απολαυστικό μαζί με χοιρινό ζαμπόν και πατάτες.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα ήθελα να δω από κοντά το τείχος και την παλιά πόλη του Σιμπάμ στην Υεμένη, επειδή με συναρπάζουν τα πήλινα σπίτια.

Η Κάτριν Λέσερ

μένει στον οικισμό του Μπριτς -τον πεταλοειδή οικισμό- περισσότερα από 15 χρόνια.

Ο οικισμός αυτός στο νότιο Βερολίνο αποτελεί από το 2008 παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η αρχιτέκτονας κήπου και τοπίου μεγάλωσε στην Καρλσρούη. Σήμερα απασχολείται μεταξύ άλλων ως πραγματογνώμων, υπεύθυνη για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του «πεταλοειδούς οικισμού» και της πόλης-κήπου του Φάλκενμπεργκ.