Οκτώ ερωτήσεις

Χανς Ούλριχ Ρέσνερ, διευθυντής του γραφείου της WWF για τη Βάτενμεερ στο Χούσουμ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ τη Βάτενμεερ;

Έναν περίπατο στην επίπεδη επιφάνεια που αφήνει πίσω της το νερό όταν υποχωρεί. Κατά μήκος της ακτής, αλλά και στα νησιά της Βόρειας Θάλασσας υπάρχουν παντού άνθρωποι που μας ξεναγούν σε αυτό το θαύμα της φύσης. Η υδάτινη επιφάνεια αποτελεί εξάλλου παγκόσμια φυσική κληρονομιά, ένα ευρύτατο φυσικό τοπίο έκτασης περίπου 11.500 τ.χλμ. Εκεί μπορεί να δει κανείς αρκετά. Η Βάτενμεερ είναι για μένα ένας συναρπαστικός κόσμος.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η απεραντοσύνη, το αίσθημα ότι περπατάς στην πραγματική φύση. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, την οποία μπορεί να ζήσει κανείς σήμερα στην Ευρώπη μόνο στην προστατευόμενη περιοχή ενός εθνικού πάρκου. Σε αυτά προστίθενται βεβαίως και τα περίπου 10.000 είδη πουλιών της Βάτενμεερ, που αναπαύονται εδώ κάθε χρόνο. Τα περισσότερα κλωσούν στην Αρκτική, σε Σιβηρία και Γροιλανδία. Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πόσο δρόμο έχουν να διανύσουν ακόμη μέχρι εκεί.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Σε πέντε από τα επτά νησιά της ανατολικής Φριζίας στο Βάτενμεερ της Κάτω Σαξονίας δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Που αλλού συμβαίνει πλέον αυτό; Υπέροχο συναίσθημα να αφήνει κανείς πίσω του τουλάχιστον στις διακοπές αυτό το επίτευγμα του πολιτισμού μας. Εύχομαι στο μέλλον να το εφαρμόσουν κι άλλα νησιά.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Ήρθα για πρώτη φορά όταν ήμουν παιδί και άρχισα αμέσως να μαζεύω κοχύλια και να πιάνω καβούρια. Ακόμη έχω ευχάριστες αναμνήσεις από τότε.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Για μένα η άνοιξη, όταν τα πάντα ανθίζουν. Τότε βλέπει κανείς και τα περισσότερα πουλιά. Όχι μόνο αυτά που ξεκουράζονται για το ταξίδι τους στην Αρκτική, αλλά και τα εντόπια πουλιά. Όσοι επιθυμούν τη ζέστη θα προτιμήσουν το καλοκαίρι. Τότε έρχονται εδώ και οι περισσότεροι τουρίστες.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Υπάρχουν τόποι με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Μοναδικές είναι οι νησίδες στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Βρίσκονται μέσα στη Βάτενμεερ. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι σε περίπτωση θύελλας καλύπτονται σχεδόν εξολοκλήρου με νερό. Μόνο οι μικροί λόφοι όπου ζουν άνθρωποι μένουν πάνω από την υδάτινη επιφάνεια.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Βάτενμεερ οφείλει να μείνει κατά το δυνατόν υπό τον έλεγχο της φύσης και να μην επιχειρήσουμε να φάμε ότι βρούμε εκεί. Όμως στην περιοχή γύρω από τη Βάτενμεερ υπάρχουν πολλές σπεσιαλιτέ που σας προτείνω να δοκιμάσετε, όπως κρέας από μοσχάρια που έχουν προσαρμόσει τη βοσκή τους στα χαρακτηριστικά της περιοχής ή βιολογικό τυρί από το κτήμα Μπακενσχόλτσερ κοντά στο Χούσουμ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Θα προτιμούσα το εθνικό πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ. Δεν έγινε τυχαία το 1872 το πρώτο εθνικό πάρκο που ιδρύθηκε παγκοσμίως.

Ο Χανς Ούλριχ Ρέσνερ

διευθύνει το γραφείου της WWF της Βάτενμμερ στο Χούσουμ.

Ο ορνιθολόγος αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια για μία βιώσιμη αλιεία στο Εθνικό Πάρκο και το παγκόσμιο φυσικό μνημείο της Βάτενμεερ. Φροντίζει επίσης να μία αριθμητικά συνετή τοποθέτηση καλωδίων στα αιολικά πάρκα και να μην επεκταθεί η εξόρυξη πετρελαίου.