Οκτώ ερωτήσεις

Στέφι Μπέρεντ, υπεύθυνη για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Στράλζουντ

Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα όταν επισκεφθώ το Στράλζουντ;

Απαραίτητη είναι μία επίσκεψη στην παλιά αγορά. Εδώ βρίσκονται μεταξύ άλλων το δημαρχείο του Στράλζουντ με τη διάσημη πρόσοψη-βιτρίνα και η μνημειώδης εκκλησία του Αγ. Νικολάου με την πλούσια διακόσμησή της. Σε κοντινή απόσταση η έκθεση παγκόσμιας κληρονομιάς του Στράλζουντ μας καλεί να ασχοληθούμε με την UNESCO, την ιδέα της παγκόσμιας κληρονομιάς και τις αιτίες της ένταξης του Στράλζουντ στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Επιβάλλεται ένας περίπατος στο λιμάνι. Εκεί βρίσκεται εκτός από το ιστιοπλοϊκά και τα ταχύπλοα και τα το ιστιοφόρο Γκορχ Φοκ 1.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Όλη η παλιά πόλη του Στράλζουντ περιβάλλεται με νερό. Αυτό φαίνεται πολύ καλά από το παρατηρητήριο σε ύψος 80 μ. στο ναό Μαρίενκιρχε. Από εκεί ανοίγεται μία καταπληκτική θέα όλου του μεσαιωνικού κέντρου της πόλης. Κάποιες φορές το μάτι φτάνει μέχρι το νησί του Ρύγκεν και αν έχει καλοκαιρία μέχρι και τη λίμνη Χίντεν.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Λίγο έξω από τις συνηθισμένες διαδρομές βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Πνεύματος. Εδώ ανθίζουν το καλοκαίρι τα τριαντάφυλλα. Τα διατηρητέα σπίτια εδώ έχουν αναπαλαιωθεί με αγάπη.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Ως παιδί επισκέφθηκα το γερμανικό θαλάσσιο μουσείο στο Χαφενίνζελ, το οποίο είναι μέχρι σήμερα ένα από τα μουσεία με τους περισσότερους επισκέπτες στη Γερμανία. Το 2008 άνοιξε και η νέα πτέρυγα Ozeanum. Χάρη στις μοναδικές του εκθέσεις και την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική το Ozeanum ανακηρύχθηκε το 2010 σε ευρωπαϊκό μουσείο της χρονιάς.

Ποια εποχή του χρόνου είναι πιο όμορφα εδώ;

Κίνηση το καλοκαίρι, ηρεμία το χειμώνα. Έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το Στράλζουντ. Για όσους αγαπούν τον ήλιο, τον αέρα και την ιστιοπλοΐα το Στράλζουντ είναι το καλοκαίρι το ιδανικό μέρος. Χάρη στον φρέσκο θαλασσινό αέρα, οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν είναι καθόλου ανυπόφορες. Το χειμώνα είναι πιο ήσυχα. Τότε μπορεί κανείς να δει με την ησυχία του τα μουσεία, τα μοναστήρια και τις εκκλησίες ή να καθίσει σε ζεστό καφέ. Εγώ προτιμώ τις φθινοπωρινές μέρες. Μέχρι και τον Οκτώβριο μπορεί κανείς να κάνει εξωτερικές δραστηριότητες.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Στο Στράλζουντ βρίσκουμε καταπληκτικά εκκλησιαστικά όργανα, τα οποία επισκευάστηκαν και ακούγονται όπως παλιά. Στην εκκλησία Νικολάικιρχε και στο ναό Μαρίενκιρχε μπορεί να θαυμάσει κανείς τα πιο εντυπωσιακά εκκλησιαστικά όργανα.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Αγαπητή και διεθνώς γνωστή είναι η αυθεντική ρέγγα Μπίσμαρκ του Στράλζουντ. Πήρε το όνομά της από το 1871 από τον καγκελάριο της τότε γερμανικής αυτοκρατορίας Ότο φον Μπίσμαρκ. Τα φιλέτα ρέγγας μαρινάρονται σε ένα γλυκόξινο μείγμα μπαχαρικών και τρώγονται κατά προτίμηση μέσα σε ψωμάκι.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Με γοητεύει το Νεπάλ, η πρωτεύουσα Κατμαντού και το όρος Έβερεστ που βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο Σαγκαρμάθα. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα αληθινά εντυπωσιακό μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Εκεί θα ταξίδευα ευχαρίστως.

Η Στέφι Μπέρεντ

γεννήθηκε στη γερμανική πόλη με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς: το Βερολίνο.

Η Μπέρεντ σπούδασε επιστήμες πολιτισμού και είναι από το 2003 επίσημη εντεταλμένη για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στο Στράλζουντ. Παράλληλα είναι υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις και την αδελφοποίηση με άλλες πόλεις.