Οκτώ ερωτήσεις

Λίντια Στρουκ, κοινωνική ανθρωπολόγος και μέλος της διεύθυνσης του Μουσείου της Σπάιχερστατ

Επισκέπτομαι τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στο Αμβούργο. Τι δεν πρέπει να χάσω;

Το υδάτινο στοιχείο, οι πολλές γέφυγες και τα μεγαλοπρεπή κτίρια από τούβλο προσκαλούν σε έναν ατμοσφαιρικό περίπατο στη Σπάιχερστατ. Μία επίσκεψη στο Μουσείο της Σπάιχερστατ αξίζει. Εκεί μπορεί να μάθει κανείς την ιστορία αυτού του μοναδικού συμπλέγματος αποθηκών. Άλλα μουσεία και αποθήκες χαλιών, καφεκοπτεία, εκθέσεις και καφετέριες κάνουν τον περίπατο προς την κοντινή εμπορική συνοικία με τον Οίκο της Χιλής μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Τι σας αρέσει περισσότερο εδώ;

Η φιλικότητα των ανθρώπων εδώ οφείλεται ίσως στην εγγύτητα της θάλασσας. Ο τόπος εργασίας συμπλέκεται με τον τόπο αναψυχής, γεγονός που οδηγεί διαρκώς σε νέες συναντήσεις. Η μετάβαση από το κέντρο προς τη Σπάιχερστατ και τη συνοικία Χάφεν Σίτι στο λιμάνι, οι αντιθέσεις ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο γοητεύουν. Για πλήρη χαλάρωση συνιστάται μια ξενάγηση με βάρκα στο λιμάνι, την οποία μπορεί να ξεκινήσει κανείς από το εσωτερικό λιμάνι του Αμβούργου.

Μία σύσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

Όταν κάνει ζέστη, είναι ιδανική η ατμόσφαιρα στις πίσω αυλές. Στην Σπάιχερστατ υπάρχει μόνο μία, η Ζαντορκβάιχοφ. Από εκεί έχετε όμορφη θέα από το παλαιότερο κομμάτι της Σπάιχερστατ προς το δεύτερο και τρίτο οικοδομικό τμήμα της. Στην εμπορική συνοικία υπάρχουν κι άλλες αυλές. Στην εσωτερική αυλή του εμπορικού κτιρίου Σπρίνκενχοφ θα βρείτε και εστιατόρια. Παρεμπιπτόντως το Σπρίνκενχοφ διαθέτει και εντυπωσιακά κλιμακοστάσια.

Τι σας εντυπωσίασε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Οι βάρκες που περνούν ξυστά από τα τα κτίρια, η άμπωτη και η πλημμυρίδα που μεταφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το νερό μέσα στα κανάλια με εντυπωσίασαν πολύ. Η αλλαγή της στάθμης του νερού διαμορφώνει κάθε φορά μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Για μια στιγμή μάλιστα το νερό αδρανεί. Στη συνέχεια η παλίρροια ξεκινά και πάλι από την αρχή.

Πώς θα γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή;

Τα Σαββατοκύριακα το Μουσείο της Σπάιχερστατ προσφέρει μια περιήγηση σε συνδυασμό με ξενάγηση στο μουσείο. Εκεί προσφέρονται πολλές χρήσιμες πληροφορίες που δίνουν μια καλή συνολική εικόνα για το μνημείο. Στη συνέχεια μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του συνεχίζοντας να παρατηρεί το περιβάλλον του μνημείου.

Τι άλλο πρέπει να δω ακόμη εδώ;

Με καλό καιρό προσφέρονται δραστηριότητες στο νερό του Άλστερ ή του Έλβα. Περνώντας από την παλιά σήραγγα του Έλβα μπορείτε να απολαύσετε από την άλλη άκρη του ποταμού τη θέα στις γέφυρες αποβίβασης και την πόλη. Πηγαίνοντας προς τα πάνω φτάνετε σε ένα από τα καμπαναριά. Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ προσφέρει ωραία θέα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη το υπέργειο καταφύγιο στο Βίλχελμσμπουργκ. Από εκεί έχετε μοναδική θέα στο λιμάνι. Μία βόλτα στα καλντερίμια της συνοικίας Μπλανκενέζε προσφέρει μεγαλειώδη θέα στον Έλβα και την όχθη του.

Η παγκόσμια κληρονομιά ανοίγει την όρεξη. Ποια τοπική σπεσιαλιτέ να δοκιμάσω;

Αμβουργέζικη σούπα με χέλι, παναρισμένο ψάρι με πατάτες φούρνου ή ένα σάντουιτς με ψάρι. Συνοδευτικά ένα Alsterwasser, δηλαδή μπύρα με λεμονάδα. Αν πεινάσετε στο ενδιάμεσο, σχεδόν κάθε φούρνος έχει Franzbrötchen, ένα εύγευστο γλύκισμα με κανέλα, το οποίο παρασκευάστηκε με σκοπό να γίνει κρουασάν, όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έφτασαν στο Αμβούργο. Ένα λάθος που αποδείχθηκε τελικά μεγάλη επιτυχία.

Ποιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς θα επισκεπτόσασταν ευχαρίστως;

Κάθε μνημείο έχει τη δική του γοητεία, είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς. Θα ήθελα κάποια στιγμή να περπατήσω στο πολιτιστικό τοπίο της Σέρα ντε Τραμουντάνα στη Μαγιόρκα. Θα ήθελα να επισκεφθώ επίσης τον αρχαιολογικό χώρο των πρώτων φυτειών καφέ στη νοτιοανατολική Κούβα. Έτσι θα έκλεινε ο κύκλος που οδηγεί πάλι στην παγκόσμια κληρονομιά του Αμβούργου.

Η Λίντια Στρουκ

γεννήθηκε στο Αμβούργο και είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης. Το 1999 ξεκίνησε να εργάζεται στο Μουσείο της Σπάιχερστατ και από τότε κάνει ξεναγήσεις τόσο στο μουσείο όσο και στην Σπάιχερστατ. Στην πτυχιακή της εργασία ασχολήθηκε με την αντίληψη του αστικού χώρου χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Σπάιχερστατ του Αμβούργου.

Από το 2008 ανήκει στη διεύθυνση του Μουσείου της Σπάιχερστατ οργανώνοντας ξεναγήσεις στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.